aktuálně: 41 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dopravní značka Zimní výbava již nestačí

18. října 2011

Novela zákona o silničním provozu, která je účinná od 1. srpna tohoto roku, stanovuje novou povinnost v užívání zimních pneumatik. Řidiči je budou muset od listopadu použít vždy, když bude na vozovce ležet souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

Ilustrační foto

V zimním období, tj. od 1. listopadu do 31. března, budou muset řidiči používat zimní pneumatiky. V minulých letech tuto povinnost stanovovala dopravní značka Zimní výbava. Letos je tomu jinak. Poprvé je platnost celoplošná. Leží-li na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza, vozidlo musí mít zimní pneumatiky. Ministerstvo tím chce omezit každoroční nešvary těch řidičů, kteří vyjedou do silničního provozu s letními pneumatikami za nepříznivých klimatických podmínek a zablokují tím provoz.

Tím však zákon nekončí. Stanovuje také, že řidič musí zimní pneumatiky užít v případech, kdy lze předpokládat výskyt sněhu, ledu či námrazy na vozovkách. Jednoduše řečeno, řidič má odpovědnost vůči sobě i ostatním účastníkům silničního provozu a v případech, kdy jsou nepříznivé klimatické podmínky, by neměl v žádném případě vyjíždět na letních pneumatikách.

V pátek také proběhla na Ministerstvu dopravy koordinační schůzka s představiteli ředitelství služby dopravní policie, kde si zástupci obou institucí sjednotili výklad příslušného zákona. Jak bude k novince přistupovat dopravní policie, se dozvíte na stránkách www.policie.cz (zde).

Ministerstvo dopravy i dopravní policie ČR upozorňují, že dopravní značení „Zimní výbava“ zůstává nadále v platnosti! Obcím zůstává možnost dopravní značku umístit na svém území. Tam, kde dopravní značka bude umístěna, se nic nemění, a to i v případě příznivého počasí.

Proč zimní pneumatiky?

Je třeba si uvědomit, že zimní pneumatika má při nízkých teplotách úplně rozdílné vlastnosti než letní. Při teplotách, které jsou 4 st. Celsia a nižší, má zimní pneumatika lepší adhezní vlastnosti a z hlediska bezpečnosti ji lze jenom doporučit.

Příklady a doporučení, kdy by řidič neměl vyjíždět s letními pneumatikami:

1. Venkovní teplota klesne pod +4 st. Celsia;

2. Sněžení;

3. Déšť při nízkých teplotách;

4. V případě mrholení;

5. Na mostních konstrukcích, kdy teplota je 0 st. Celsia (zde již může být námraza);

6. Silnice posypaná solí (od určité teploty je sůl neúčinná!);

7. Nepříznivá předpověď počasí.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >