aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dopravní značka Zimní výbava již nestačí

18. října 2011

Novela zákona o silničním provozu, která je účinná od 1. srpna tohoto roku, stanovuje novou povinnost v užívání zimních pneumatik. Řidiči je budou muset od listopadu použít vždy, když bude na vozovce ležet souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

Ilustrační foto

V zimním období, tj. od 1. listopadu do 31. března, budou muset řidiči používat zimní pneumatiky. V minulých letech tuto povinnost stanovovala dopravní značka Zimní výbava. Letos je tomu jinak. Poprvé je platnost celoplošná. Leží-li na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza, vozidlo musí mít zimní pneumatiky. Ministerstvo tím chce omezit každoroční nešvary těch řidičů, kteří vyjedou do silničního provozu s letními pneumatikami za nepříznivých klimatických podmínek a zablokují tím provoz.

Tím však zákon nekončí. Stanovuje také, že řidič musí zimní pneumatiky užít v případech, kdy lze předpokládat výskyt sněhu, ledu či námrazy na vozovkách. Jednoduše řečeno, řidič má odpovědnost vůči sobě i ostatním účastníkům silničního provozu a v případech, kdy jsou nepříznivé klimatické podmínky, by neměl v žádném případě vyjíždět na letních pneumatikách.

V pátek také proběhla na Ministerstvu dopravy koordinační schůzka s představiteli ředitelství služby dopravní policie, kde si zástupci obou institucí sjednotili výklad příslušného zákona. Jak bude k novince přistupovat dopravní policie, se dozvíte na stránkách www.policie.cz (zde).

Ministerstvo dopravy i dopravní policie ČR upozorňují, že dopravní značení „Zimní výbava“ zůstává nadále v platnosti! Obcím zůstává možnost dopravní značku umístit na svém území. Tam, kde dopravní značka bude umístěna, se nic nemění, a to i v případě příznivého počasí.

Proč zimní pneumatiky?

Je třeba si uvědomit, že zimní pneumatika má při nízkých teplotách úplně rozdílné vlastnosti než letní. Při teplotách, které jsou 4 st. Celsia a nižší, má zimní pneumatika lepší adhezní vlastnosti a z hlediska bezpečnosti ji lze jenom doporučit.

Příklady a doporučení, kdy by řidič neměl vyjíždět s letními pneumatikami:

1. Venkovní teplota klesne pod +4 st. Celsia;

2. Sněžení;

3. Déšť při nízkých teplotách;

4. V případě mrholení;

5. Na mostních konstrukcích, kdy teplota je 0 st. Celsia (zde již může být námraza);

6. Silnice posypaná solí (od určité teploty je sůl neúčinná!);

7. Nepříznivá předpověď počasí.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >