aktuálně: 41 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Zdroj foto: Adobe Stock

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Pokud je pro vás cestování po dálnici každodenní rutinou, jistě jste už zaznamenali, že přišla doba, kdy za tuhle veřejnou službu musíme sáhnout hlouběji do kapsy.

Ano, je to tak – ceny elektronických dálničních známek již byly upraveny. Jelikož už není možné využít starší a nižší ceny, v rychlosti vám alespoň řekneme, jaké typy známek se nyní nejvíce (ne)vyplatí a proč byly dálniční známky vůbec zdraženy.

Nezapomeňte zakoupit dálniční známku včas, aby byla v době vaší cesty již plně aktivní.

Jaké jsou nové ceny dálničních známek?

Nejvíce diskutovanou změnou je bezpochyby úprava ceny roční dálniční známky, která byla zdražena o 700 korun a nyní vyjde na 2 300 Kč. Je jasné, že taková změna nikoho zrovna nepotěší. Vzhledem ke skutečnosti, že cena roční dálniční známky i ostatních typů známek zůstala od roku 2012 neměnná, bylo navýšení cen téměř nevyhnutelné.

Měsíční dálniční známka prošla jen minimální úpravou ceny, kdy byla zlevněna o symbolických 10 korun, nově vás vyjde na 430 korun.

Pro krátkodobé uživatele dálnic byla také nově nastavená cena desetidenní známky, která nyní činí 270 Kč.

Nejnovějším přírůstkem v nabídce dálničních známek je jednodenní dálniční známka. Ta je navržená speciálně pro řidiče, kteří dálnici využijí opravdu jen sporadicky. Cena této známky je stanovena na 200 korun. Ačkoliv nabízí pohodlnou možnost pro jednorázové cesty, je třeba si dobře rozmyslet, zda vzhledem k ceně nevychází výhodněji investovat do desetidenní varianty, která za pouhých 70 korun navíc nabízí podstatně delší období platnosti.

POZOR: Před koupí jednodenní dálniční známky nezapomeňte brát v potaz, že známka platí jen do půlnoci, nikoliv celých 24 hodin od aktivace, jak bychom očekávali.

Proč dochází ke zdražení dálničních známek?

I když se to tak občas tak může zdát, zvýšení cen dálničních známek není rozhodnutí učiněné přes noc. Stojí za tím především evropská směrnice Euroviněta, díky které se musí státy EU řídit při stanovení cen časových poplatků povinným stropem. Ten se vypočítává procentuálně ve vztahu vůči ročnímu poplatku. Současně s tím je také prosazována potřeba investovat více prostředků do naší dálniční infrastruktury.

Zvyšování cen dálničních známek je tedy krokem k zajištění udržitelného financování těchto nezbytných aktivit, aby naše dálnice zůstaly bezpečné, pohodlné a do jisté míry v kroku s dobou.

Další články

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >