aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Zdroj foto: Adobestock

Jakou výbavu by mělo mít naše auto podle aktuálně platné vyhlášky?

Podle vyhlášky nedošlo v zákoně v roce 2024 k žádným změnám. Stále tedy platí, že by měla být součástí povinné výbavy vozu autolékárnička, výstražný trojúhelník a reflexní vesta pro řidiče. Vhodné je mít s sebou i rezervní kolo, zvedák a šroub na kola. Tuto položku však lze vynechat v tom případě, máte-li sjednanou k vozu asistenční službu pro výměnu pneumatiky. Výše zmíněná výbava vám pomůže v situacích, kdy se vám nebo někomu poblíž vás stane na silnici nehoda. Také výbavu oceníte tehdy, když budete potřebovat odstavit vaše vozidlo na silnici kvůli poruše. Díky reflexní vestě budete na vozovce dalším řidičům více na očích. Autolékárničku nemusíte nutně vyhazovat po datu spotřeby. Na nových autolékárničkách se už většinou ani datum spotřeby neuvádí. Samozřejmě, když něco z autolékárničky využijete, je třeba ji zase doplnit. Jestliže váš automobil umožňuje indikaci defektu a nouzové dojetí na tzv. dojezdových pneumatikách, není třeba mít v záloze rezervní kolo.

Které doplňky řadíme mezi doporučenou výbavu automobilu?

Dnes se velmi často mluví také o tzv. doporučené výbavě na cesty. Zde můžeme zařadit např. reflexní vesty pro spolujezdce, tažné lano nebo startovací kabely. Užitečné mohou být na cestách také náhradní žárovky a pojistky nebo hasící přístroj či sněhové řetězy na zimu. V zimním období jsou pak výbornou volbou také smetáček se škrabkou. Také nemrznoucí směs do ostřikovačů již vypomohla mnoha účastníkům silničního provozu. Řidiči si také často pochvalují prázdný kanystr, silnější svítilnu a alkoholové testery. Díky nim totiž budete vědět, kdy se můžete bezpečně vrátit za volant vašeho vozidla. Na palubě vozu bychom měly mít podle zákona řidičský průkaz, malý technický průkaz a tzv. zelenou kartu. Co však není povinné, ale za to velmi užitečné, je formulář o záznamu o dopravní nehodě.

Jaká další nepovinná výbava se vám bude hodit na cestách?

Kromě povinné výbavy automobilu tu máme ještě výbavu nepovinnou. Ta už závisí na specifických potřebách majitele vozu. Na trhu existuje celá řada zajímavých vychytávek do auta, které se vám mohou při jízdě hodit. Velmi oblíbeným doplňkem auta je v dnešní době palubní kamera. Díky ní můžete zaznamenat případnou nehodu či počínání spolujezdců na vozovce. Hodit se vám mohou také nájezdy na auto. Díky nim snáze překonáte vyvýšená místa nebo na auto naložíte těžší a větší potřebné předměty. Vhodným pomocníkem na cestách je také deka, nabíječka do auta nebo online navigace. Řidiči si na cestách pochvalují dále i láhev s destilovanou vodou do chladiče nebo pracovní rukavice. Ty opět využijete na cestách při poruše. Jak se říká, buďte vždy připraveni a ne zaskočeni!

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >