aktuálně: 41 uzavírek, 24 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Senát chce oddálit zavedení vinět

23. dubna 2010

Včera podpořil senát v prvním čtení navrhovaný pětiletý odklad elektronických vinět, které by měly od roku 2011 nahradit nalepovací dálniční známky v osobních vozidlech. Vyřadit viněty ze zákona se snažili na začátku roku také poslanci, ale návrh neprošel.

Senátoři se stále obávají toho, že tento systém bude příliš nákladný. Navíc by státní kasu ochudil o několik miliard korun. Předkladatelé návrhu argumentují především tím, že systém není bezpečný a vozidla mohou být sledována.

Přitom zavedení vinět by mnoho řidičů přivítalo. Jde především o fakt, že by si nemuseli do aut kupovat do každého zvlášť dálniční známku, ale pouze by vinětu předávali z vozu do vozu.

To ale poslanci a senátoři dobře vědí a především proto se snaží zavedení elektronických vinět zabránit. Zda se jim to ale podaří není vůbec jasné. Zákon by šel totiž znovu do sněmovny a tam již jednou tento návrh neprošel...

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >