aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

O prázdninách stále umírá na českých cestách hodně lidí

30. července 2009

Hned dvacet procent usmrcených z celkového počtu usmrcených osob do 24 hodin po dopravní nehodě v roce 2008 se stalo v letních měsících. Každý 5 usmrcený do 24 hodin po dopravní nehodě byl v roce 2008 usmrcen o letních prázdninách.

Celkem pak 5 773 osob utrpělo újmu na zdraví v roce 2008 o letních prázdninách. Od roku 2003 do roku 2008 zemřelo v důsledku dopravních nehod o letních prázdninách celkem 1311 osob. Z tohoto počtu v červenci celkem 694 osob. V srpnu zemřelo celkem 617 osob.

Lidé na dovolené si často neuvědomují možné účinky slunce a alkoholu. Léto přináší mnoho příležitostí, kdy je konzumován alkohol na volných plochách, pod zářícím sluncem - ať jsou to setkání s přáteli, zahradní párty, ale i koncerty a open - air festivaly.

Zde se většinou ve vyšší míře konzumuje alkohol. Proto pokud jedete s přáteli osobním automobilem za zábavou, vždy se dohodněte, kdo nebude pít alkohol a odveze vás bezpečně zpátky. Pokud k dohodě nedojde, určitě se vyplatí v místě přespat, než riskovat jízdu pod vlivem alkoholu.

Předcházejte rizikovým situacím, zejména po pár drincích v noci jít po silnici je velice nebezpečné. Alkohol přináší únavu. I přes to, že je v zahraničí dovolené určité množství alkoholu v krvi řidiče (nejčastěji 0,5 promile), raději neriskujte a dodržujte limit platný v České republice, tj. 0,00 promile.

Je zapotřebí si uvědomit, že v zahraničí hrozí za překročení stanoveného limitu alkoholu v krvi, případně při způsobení dopravní nehody pod vlivem alkoholu, drakonické tresty.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >