aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

V Německu se šrotovné osvědčilo - navýší se ?

2. dubna 2009

Šrotovné pomáhá ekonomice nejen na Slovensku, ale především také u našich západních sousedů v Německu. Během posledních měsíců se zvedl zájem o menší automobily až trojnásobně. Také proto uvažuje německá vláda o tom, že peníze na šrotovné ještě navýší, aby jich mohlo využít maximum automobilistů.

V Německu bylo na šrotovné vyčleněno celkem 1.5 miliardy Euro a již dnes je polovina z této částky vyčerpána. Objem případných dodatečných prostředků není znám. Údajně však trvá původní časový limit pro čerpání státní prémie do konce tohoto roku. O podrobnostech se má rozhodnout v dubnu.

Německo nyní nabízí prémii ve výši 2 500 eur (přes 68 000 Kč) každému, kdo si koupí nový vůz a nechá sešrotovat nejméně devět let starý. Protikrizové opatření pomohlo nejen německým výrobcům automobilů, ale také české Škodě, jejíž nová Fabia se v únoru stala druhým nejprodávanějším modelem na německém trhu.

Původně schválený objem prostředků stačí na uspokojení 600 tisíc žadatelů o šrotovné. Spolkový úřad pro ekonomiku (BAFA) registroval v polovině týdne téměř 347 tisíc podaných žádostí.

V Česku se o možném zavedení šrotovací prémie začalo mluvit znovu ve středu. Se šrotovným počítá protikrizový plán, který navrhuje ČSSD.

-ric- ; Idnes

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >