aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Když nabouráte na letních, pojišťovna vám nic nezaplatí

13. října 2008

Blíží se doba, kdy bude nutné přezout vůz na zimní pneumatiky. To v případě, že jezdíte na úsecích, které budou od 1. listopadu označeny značkou, která přikazuje povinnou zimní výbavu. Pokud tak neučiníte, hrozí vám nejen pokuta a trestný bod, ale také to, že v případě nehody bude po vás pojišťovna požadovat náhradu škody.

Nejen že nedostanete nic zaplaceno vy, ale ještě může pojišťovna chtít po vás peníze za škodu, kterou jste na letních pneumatikách způsobili druhému řidiči. „Řidič tím porušil svou základní povinnost,“ vysvětluje mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová.

Kdo si může nad novou vyhláškou ministerstva dopravy spokojeně mnout ruce, jsou výrobci pneumatik a autoservisy. „Už dnes používá zimní pneumatiky asi polovina řidičů, teď bude to číslo ještě větší,“ říká ředitel marketingu firmy Barum Karel Kučera.

Tato značka bude povinná i pro řidiče kamiónů, kteří většinou zimní pneumatiky na své vozy neobouvají. Nyní budou mít za povinnost mít zimní pneumatiky na hnané nápravě.

„Některé kamiony už zimní pneumatiky používají, na rozdíl od osobních aut obvykle přezouvají jen jednu nápravu, která náklaďák pohání,“ říká mluvčí sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

-ric- ; (Idnes)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >