aktuálně: 41 uzavírek, 21 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pohonné hmoty za týden opět výrazně zdražily

14. května 2010

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět výrazně stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,60 koruny za litr, byl tak o 27 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 41 haléřů na průměrných 31,28 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou stoupla o 19 haléřů na 31,87 koruny za litr. Mírně zdražil také plyn LPG, který se prodával v průměru za 14,60 Kč/l, což je o haléř více než v předchozím týdnu.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů průměrná cena benzinu stoupla o 27 haléřů na 32,32 koruny za litr, nafta zdražila o 40 haléřů na 30,91 Kč/l.

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák vidí hlavní příčinu dalšího zdražování v oslabování kurzu koruny vůči dolaru. Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting se domnívá, že by cena pohonných hmot v příštím týdnu mohla klesnout, jestliže se situace v Řecku uklidní a neobjeví se neočekávané informace.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >