Pohonné hmoty za týden opět výrazně zdražily

14. května 2010

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět výrazně stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,60 koruny za litr, byl tak o 27 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 41 haléřů na průměrných 31,28 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou stoupla o 19 haléřů na 31,87 koruny za litr. Mírně zdražil také plyn LPG, který se prodával v průměru za 14,60 Kč/l, což je o haléř více než v předchozím týdnu.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů průměrná cena benzinu stoupla o 27 haléřů na 32,32 koruny za litr, nafta zdražila o 40 haléřů na 30,91 Kč/l.

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák vidí hlavní příčinu dalšího zdražování v oslabování kurzu koruny vůči dolaru. Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting se domnívá, že by cena pohonných hmot v příštím týdnu mohla klesnout, jestliže se situace v Řecku uklidní a neobjeví se neočekávané informace.