Kampaň Nemyslíš - zaplatíš! přichází na Facebook

19. listopadu 2009

Ministerstvo dopravy spustilo oficiální profil kampaně Nemyslíš - zaplatíš! na síti Facebook. Uživatelé zde mohou zhlédnout všechna videa kampaně a získat další související informace.

Zároveň bude spuštěna facebooková aplikace „Dožiješ se konce roku?“, díky níž si lidé mohou spočítat, jaká je pravděpodobnost, že právě oni do konce letošního roku zemřou při dopravní nehodě. Resort dopravy připravil profil kampaně u příležitosti Světového dne obětí dopravních nehod, který letos připadá na 15. listopadu.

Cílem komunikace na Facebooku je upozornit řidiče na rizika související se závěrečným obdobím roku, kdy se rapidně zhoršuje viditelnost, horší je sjízdnost silnic a spousta řidičů ještě nepoužívá zimní výbavu. Větší roli hraje i alkohol, k jehož konzumaci vybízí řada příležitostí. Podle analýzy oddělení BESIP Ministerstva dopravy na pozemních komunikacích v ČR pravděpodobně do konce roku zemře ještě přes 150 osob.

„Rádi bychom, aby se tato prognóza nenaplnila, nicméně statistiky jsou neúprosné. Věřím, že řidiči přizpůsobí své chování tak, aby se svými blízkými oslavili příchod nového roku. Zároveň jsem rád, že je to právě náš resort, který se stal prvním českým státním úřadem, který oficiálně komunikuje na sociální síti,“ říká ministr Gustáv Slamečka.

Facebook je komunikační kanál, který zajišťuje velký zásah nejrizikovější cílové skupiny z hlediska nehodovosti, a to mladých a potenciálních řidičů, a umožňuje oslovení velkého množství uživatelů v jeden moment.

Bude obětí rekordně málo?

S ohledem na dosavadní vývoj nehodovosti v tomto roce lze předpokládat, že počet usmrcených osob bude za rok 2009 nejnižší od roku 1990. Pokud by se naplnily předpoklady vycházející ze statistického modelu, zemře letos při dopravních nehodách 867 lidí.

Hlavním cílem kampaně Nemyslíš - zaplatíš! je přispět celoevropské snaze snížit počet mrtvých na silnicích do roku 2010 na polovinu stavu roku 2002, což pro ČR znamená snížení počtu obětí na 650 osob.

-ric- ; Besip