aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kampaň Nemyslíš - zaplatíš! přichází na Facebook

19. listopadu 2009

Ministerstvo dopravy spustilo oficiální profil kampaně Nemyslíš - zaplatíš! na síti Facebook. Uživatelé zde mohou zhlédnout všechna videa kampaně a získat další související informace.

Zároveň bude spuštěna facebooková aplikace „Dožiješ se konce roku?“, díky níž si lidé mohou spočítat, jaká je pravděpodobnost, že právě oni do konce letošního roku zemřou při dopravní nehodě. Resort dopravy připravil profil kampaně u příležitosti Světového dne obětí dopravních nehod, který letos připadá na 15. listopadu.

Cílem komunikace na Facebooku je upozornit řidiče na rizika související se závěrečným obdobím roku, kdy se rapidně zhoršuje viditelnost, horší je sjízdnost silnic a spousta řidičů ještě nepoužívá zimní výbavu. Větší roli hraje i alkohol, k jehož konzumaci vybízí řada příležitostí. Podle analýzy oddělení BESIP Ministerstva dopravy na pozemních komunikacích v ČR pravděpodobně do konce roku zemře ještě přes 150 osob.

„Rádi bychom, aby se tato prognóza nenaplnila, nicméně statistiky jsou neúprosné. Věřím, že řidiči přizpůsobí své chování tak, aby se svými blízkými oslavili příchod nového roku. Zároveň jsem rád, že je to právě náš resort, který se stal prvním českým státním úřadem, který oficiálně komunikuje na sociální síti,“ říká ministr Gustáv Slamečka.

Facebook je komunikační kanál, který zajišťuje velký zásah nejrizikovější cílové skupiny z hlediska nehodovosti, a to mladých a potenciálních řidičů, a umožňuje oslovení velkého množství uživatelů v jeden moment.

Bude obětí rekordně málo?

S ohledem na dosavadní vývoj nehodovosti v tomto roce lze předpokládat, že počet usmrcených osob bude za rok 2009 nejnižší od roku 1990. Pokud by se naplnily předpoklady vycházející ze statistického modelu, zemře letos při dopravních nehodách 867 lidí.

Hlavním cílem kampaně Nemyslíš - zaplatíš! je přispět celoevropské snaze snížit počet mrtvých na silnicích do roku 2010 na polovinu stavu roku 2002, což pro ČR znamená snížení počtu obětí na 650 osob.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >