aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Mezivládní dohoda podepsána: R52 spojí jižní Moravu s Rakouskem

4. února 2009

Dohoda mezi Rakouskou spolkovou vládou a vládou České republiky o propojení rakouské dálnice A5 a české rychlostní silnice R52 byla podepsána v pátek 23. ledna 2009 ve Vídni.

Dokument vymezuje místo propojení české a rakouské dálniční sítě v katastrálním území obcí Mikulov a Drasenhofen. Podepsali jej český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal a představitel rakouského ministerstva zahraničních věcí Rudolf Lennkh.

Podpis mezivládní dohody navazuje na celou řadu rozhodnutí českých a rakouských orgánů, které již v roce 1999 předpokládaly spojení rychlostní silnice R52 s tzv. severní rakouskou dálnicí A5 na místě bývalého hraničního přechodu Mikulov/Drasenhofen.

V úvodním memorandu dohody se píše, že dokument byl podepsán „ve snaze o zkvalitnění silničního spojení, se zaměřením na podporu rozvoje obchodu a ekonomických vztahů mezi oběma státy, ve snaze o ochranu životního prostředí, racionální využití energie, bezpečnost silničních podmínek a zlepšení pracovních podmínek řidičů.“

Podle představitelů Ředitelství silnic a dálnic ČR je podpis dohody důležitý, nicméně ještě důležitější je akcelerace přípravných prací na projektu rychlostní silnice R52, kterou podpis umožní. „V procesu přípravy R52 to znamená výrazný impuls směrem k podpoře veřejného zájmu na realizaci této stavby a současně jeden z důležitých podkladů pro dokončení územní přípravy,“ připomíná Martin Cetl, vedoucí manažer Projektového týmu R52, R43.

„V záplavě mnoha legislativních požadavků a administrativních úkonů bychom neměli zapomínat na skutečné důvody výstavby rychlostních silnic a dálnic v České republice. V případě R52 je to především rozvoj regionu, snížení nehodovosti v okolí současných úrovňových křížení a spojení obcí v jejím okolí s Brnem, Vídní a dalšími evropskými městy,“ dodává generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Alfred Brunclík.

Podepsání dohody přivítala náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje Anna Procházková. „Pro nás to znamená nastartování přípravy a realizace stavby R52, která je pro kraj nezbytná. Je dobré připomenout, že místo propojení R52 s dálnicí A5 bylo v České republice a Rakousku známé již v roce 1999. U nás jsme ještě stavět nezačali, rakouská dálnice A5 je ale již z jedné třetiny rozestavěná,“ říká.

Rychlostní silnice R52 je považována za klíčovou stavbu pro rozvoj regionu jižní Moravy. Měla by se začít stavět v roce 2010 a kolem roku 2014 by se mohla napojit na rychle budovanou rakouskou dálnici A5. Varianta ve směru na Mikulov byla vybrána z celé řady vyhledávacích a srovnávacích studií, které potvrdily, že z dopravně inženýrského hlediska plní lépe dopravní funkci, má menší negativní dopady na životní prostředí, je ekonomicky příznivější a vyžaduje menší investiční náklady. Ve srovnání s ekology navrhovanou tzv. břeclavskou variantou je o 1 až 3 mld. Kč levnější.

-ric- ; ŘSD

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >