aktuálně: 41 uzavírek, 44 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Přednosti vysokotlakého čističe a mytí auta v pohodlí domova

Čisté auto zvenčí i zevnitř je vizitkou jeho majitele a jen málokterý řidič by se pyšnil ušmudlaným vozem. Ještě před několika lety bylo hitem se svým vozem jezdit do kartáčové myčky, na které však jsou rozporuplné názory právě s ohledem na kartáčování laku karoserie.

V současnosti velmi populární alternativou je bezkontaktní tlaková myčka, kdy se svým vozem zajedete do boxu a jeho mytí probíhá pouze tlakovou hladicí. Je to rychlé, pohodlné, účinné i relativně levné, ale stále musíte do této myčky dojet. Podobného účinku však můžete dosáhnout i doma, navíc ve výrazně vyšším komfortu, a to s vysokotlakým čističem.

Tlaková myčka, často nazývána také wapka, je velice univerzální a všestranné zařízení, které se hodí kolem domu pro mytí nespočet věcí. Kromě asistence při mytí automobilu s ní lze mýt jízdní kola, zahradní nábytek, betonovou, zámkovou podlahu, nebo i fasádu domu. Ve vztahu k automobilu však udělá velkou službu, zejména pokud jste dosud myli auto pouze hadicí, nebo jen vodou z kýblu.

Oproti myčce máte na mytí vapkou doma svůj klid a dostatek času. Čistotě svého vozu tak můžete věnovat mnohem více, než když za vámi stojí v myčce další vozidla a netrpělivě čekají, než si svůj vůz umyjete. Často oblíbeným postupem je předmytí vysokotlakým čističem, posléze ruční mytí auta pomocí saponátu a nakonec opět účinné opláchnutí tlakovou myčkou.

Na co se zaměřit, aby vysokotlaký čistič vydržel

Často se stává, že prvním vysokotlakým čističem ve vašem domě je neznačkový model z hobby marketu. Mnohdy jej již také nemáte, neboť zkrátka moc dlouho fungovat nevydrží. Jsou konstruovány z plastů a méně kvalitních materiálu, mají také kolektorové motory, které pracují při otáčkách až 10 tisíc za minutu a rychle se opotřebují. Poznáte je podle nízké hmotnosti a jsou také poměrně hlučné.

Kvalitní tlaková myčka má asynchronní motor, který průměrně točí jen 2850 otáček za minutu. Čerpadlo již nebývá vyrobené z plastu, jsou často hliníková, mosazná, nebo bronzová. Díky tomu mají vyšší hmotnost a mohou být vybaveny transportními kolečky.

Levné nejnižší modelové řady čističů jsou vhodné pro občasné opláchnutí jízdních kol, nebo zahradního nábytku. Pro účinné mytí automobilu je vhodné připlatit si za vyšší střední třídu modelů, až profesionální, časem se vám to rozhodně vyplatí.

Obvykle čím dražší model pořídíte, tím spolehlivěji bude fungovat, bude mít delší životnost a vy tím pádem méně starostí a více radosti z mytí. Pro přehled není od věci podívat se na recenze vysokotlakých čističů, které mohou pomoci s výběrem vhodného modelu.

Jaké technické parametry hlídat

Prvním, co v parametrech spatříte, je příkon. Jedná se o příkon čerpadla, který do jisté míry říká, jak moc výkonná tlaková myčka je. Dalšími parametry jsou maximální tlak a průtok vody, který se udává za minutu, nebo hodinu. Průtok vody by neměl být nikdy vyšší, než je průtok z vašeho vodovodního zdroje, pokud se tak stane, čerpadlo se zbytečně a rychle opotřebovává.

Příslušenství

K vysokotlakému čističi se často přidává rotační tryska, kterou užijete zejména na zatvrdlou špínu. Pokud máte offroad, bude rotační tryska vaším novým nejlepším kamarádem. Pro šetrnější mytí je vhodný rotační mycí kartáč, nebo pěnovací tryska. Levnější provedení mají nádobku na saponát umístěnou na těle pěnovací trysky, zatímco dražší modely ji mají zabudovanou v těle čističe. Praktický je rovněž kartáč na mytí disků, se kterým je mytí kol hračka.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >