aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Ford slaví sté výročí zahájení pásové výroby

15. října 2013
100. výročí pásové výroby

Přesně před sto lety Henry Ford se svým týmem v montovně v Highland Parku spustil nejvýznamnější novinku v průmyslové výrobě – pásovou výrobu. Vynález zjednodušil montáž Fordu Model T tím, že ji rozdělil na 84 samostatných kroků. Každý z nich prováděla skupina dělníků. Vozy byly mezi jednotlivými stanovišti taženy lanem.

Nový proces znamenal revoluci v průmyslové výrobě a zkrátil čas potřebný k montáži jednoho automobilu z 12 hodin na 90 minut.

Díky zefektivnění výroby mohl Ford zlevnit Model T z 850 dolarů na méně než 300. Poprvé v historii byla kvalitní motorová vozidla dostupná širokým masám. Nakonec Ford vyráběl Model T tempem jeden vůz za 24 sekund a do roku 1927 jich po celém světě prodal více než 15 milionů.

100. výročí pásové výroby

„Vynález Fordu se rychle šířil nejen mezi automobilkami, ale také mezi výrobci gramofonů, vysavačů, ledniček a dalšího spotřebního zboží,“ řekl Bob Casey, autor The Model T: A Centennial History. „Pásová výroba se stala typickým americkým způsobem produkce zboží.“

V roce 1914 Ford zavedl denní mzdu pět dolarů, což bylo tehdy hodně peněz. Jeho cílem bylo umožnit zaměstnancům koupit si automobil, který sami vyráběli. Vysloužil si tím loajalitu svých dělníků a pomohl k vzestupu nové střední třídy, která mohla volně cestovat, měnit místo bydliště a usilovat o svůj americký sen.

V reakci na rostoucí poptávku Ford rychle rozšiřuje své výrobní kapacity. Do roku 2017 zvýší flexibilitu svých továren po celém světě tak, aby každý závod vyráběl v průměru čtyři různé modely. Společnost předpokládá, že v roce 2017 bude 90 % všech jejích výrobních provozů po celém světě pracovat ve třísměnném režimu.

100. výročí pásové výroby

„Před sto lety měl můj praděd vizi bezpečného a dostupného dopravního prostředku pro každého,“ řekl výkonný předseda představenstva Ford Motor Company Bill Ford. „Jsem hrdý na to, že dokázal zpřístupnit svobodu pohybu milionům lidí a že jeho základní myšlenka – sloužit lidem – dodnes zůstává motorem všeho, co děláme.“

V roce 2017 budou prakticky všechny modely značky Ford založeny na devíti základních platformách. Výsledkem bude zefektivnění výroby a širší dostupnost nejmodernějších technologií zákazníkům po celém světě. Dnes Ford využívá patnáct platforem a má nejmladší modelovou skladbu v automobilovém průmyslu.

„Základní principy, které Henry Ford vyznával, zůstávají platné i dnes,“ řekl John Fleming, výkonný viceprezident Fordu pro výrobu. „Na základě těchto tradic usilujeme o standardizaci výroby, zvyšování flexibility továren a zavádění nových pokrokových technologií.“

V roce 2013 by firma zaměstnávající více než 170 000 lidí měla vyrobit šest milionů automobilů. To znamená přibližně 16 aut každou minutu.