aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ford slaví sté výročí zahájení pásové výroby

15. října 2013
100. výročí pásové výroby

Přesně před sto lety Henry Ford se svým týmem v montovně v Highland Parku spustil nejvýznamnější novinku v průmyslové výrobě – pásovou výrobu. Vynález zjednodušil montáž Fordu Model T tím, že ji rozdělil na 84 samostatných kroků. Každý z nich prováděla skupina dělníků. Vozy byly mezi jednotlivými stanovišti taženy lanem.

Nový proces znamenal revoluci v průmyslové výrobě a zkrátil čas potřebný k montáži jednoho automobilu z 12 hodin na 90 minut.

Díky zefektivnění výroby mohl Ford zlevnit Model T z 850 dolarů na méně než 300. Poprvé v historii byla kvalitní motorová vozidla dostupná širokým masám. Nakonec Ford vyráběl Model T tempem jeden vůz za 24 sekund a do roku 1927 jich po celém světě prodal více než 15 milionů.

100. výročí pásové výroby

„Vynález Fordu se rychle šířil nejen mezi automobilkami, ale také mezi výrobci gramofonů, vysavačů, ledniček a dalšího spotřebního zboží,“ řekl Bob Casey, autor The Model T: A Centennial History. „Pásová výroba se stala typickým americkým způsobem produkce zboží.“

V roce 1914 Ford zavedl denní mzdu pět dolarů, což bylo tehdy hodně peněz. Jeho cílem bylo umožnit zaměstnancům koupit si automobil, který sami vyráběli. Vysloužil si tím loajalitu svých dělníků a pomohl k vzestupu nové střední třídy, která mohla volně cestovat, měnit místo bydliště a usilovat o svůj americký sen.

V reakci na rostoucí poptávku Ford rychle rozšiřuje své výrobní kapacity. Do roku 2017 zvýší flexibilitu svých továren po celém světě tak, aby každý závod vyráběl v průměru čtyři různé modely. Společnost předpokládá, že v roce 2017 bude 90 % všech jejích výrobních provozů po celém světě pracovat ve třísměnném režimu.

100. výročí pásové výroby

„Před sto lety měl můj praděd vizi bezpečného a dostupného dopravního prostředku pro každého,“ řekl výkonný předseda představenstva Ford Motor Company Bill Ford. „Jsem hrdý na to, že dokázal zpřístupnit svobodu pohybu milionům lidí a že jeho základní myšlenka – sloužit lidem – dodnes zůstává motorem všeho, co děláme.“

V roce 2017 budou prakticky všechny modely značky Ford založeny na devíti základních platformách. Výsledkem bude zefektivnění výroby a širší dostupnost nejmodernějších technologií zákazníkům po celém světě. Dnes Ford využívá patnáct platforem a má nejmladší modelovou skladbu v automobilovém průmyslu.

„Základní principy, které Henry Ford vyznával, zůstávají platné i dnes,“ řekl John Fleming, výkonný viceprezident Fordu pro výrobu. „Na základě těchto tradic usilujeme o standardizaci výroby, zvyšování flexibility továren a zavádění nových pokrokových technologií.“

V roce 2013 by firma zaměstnávající více než 170 000 lidí měla vyrobit šest milionů automobilů. To znamená přibližně 16 aut každou minutu.

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >