aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pozor na velikonoční provoz!

21. dubna 2011

Motoristé, cyklisté a chodci buďte pozorní. Velikonoční svátky umocněné očekávanými příznivými povětrnostními podmínkami mohou přinést dopravní komplikace.

Velikonoce a navazující volné dny jsou tradičně spojené s kulturními, společenskými i církevními událostmi a rodinnými výlety. Pro letošní prodloužený velikonoční víkend je navíc předpovídáno pěkné počasí. Příznivé povětrnostní podmínky na silnice vždy vylákají na silnice také motocyklisty, cyklisty i chodce. Očekávat lze větší koncentraci lidí v turisticky zajímavých lokalitách a chatových oblastech. To vše se může významně odrazit v plynulosti a bezpečnosti silničního provozu. Policisté budou proto věnovat silničnímu provozu zvýšenou pozornost.

O plánovaných opatřeních dnes na tiskové konferenci informoval ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil. Upozornil na rizika, která tradičně ovlivňují velikonoční provoz, a přiblížil opatření, která jsou na následující dny naplánována. Z pohledu hustoty provozu a možných dopravních komplikací bude činnost policie zaměřena na významné, frekventované komunikace. Opomíjena ale v provozu na pozemních komunikacích nebude ani pro Velikonoce typická problematika alkoholu (ale i jiných návykových látek).

V celé České republice bude na bezpečnost provozu dohlížet několik tisíc policistů v rámci více než 150 dopravně bezpečnostních akcí různého zaměření. Řidiči, ale i ostatní účastníci silničního provozu, by měli být velmi pozorní. Vyplatí se sledovat také aktuální dopravní informace (na internetu při plánování cesty, na cestě z rádia), díky kterým se lze vyhnout zbytečným komplikacím i dopravní nehodě. Více k opatřením dopravní policie najdete zde.

Na závěr ředitel dopravní policie řekl: „Doufám, že bilance letošních Velikonoc bude z pohledu následků dopravních nehod přinejmenším tak dobrá, jako u Velikonoc loňských, kdy zahynulo nejméně lidí za 20 let, nejlépe zcela bez následků na životech.“ Připomněl ale také, že samotná činnost policistů ale k bezpečnému návratu nestačí: „Musím zopakovat, že je bezpečnost na silnicích závislá v prvé řadě na vlastním chování jeho účastníků.“

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >