aktuálně: 41 uzavírek, 31 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pozor na velikonoční provoz!

21. dubna 2011

Motoristé, cyklisté a chodci buďte pozorní. Velikonoční svátky umocněné očekávanými příznivými povětrnostními podmínkami mohou přinést dopravní komplikace.

Velikonoce a navazující volné dny jsou tradičně spojené s kulturními, společenskými i církevními událostmi a rodinnými výlety. Pro letošní prodloužený velikonoční víkend je navíc předpovídáno pěkné počasí. Příznivé povětrnostní podmínky na silnice vždy vylákají na silnice také motocyklisty, cyklisty i chodce. Očekávat lze větší koncentraci lidí v turisticky zajímavých lokalitách a chatových oblastech. To vše se může významně odrazit v plynulosti a bezpečnosti silničního provozu. Policisté budou proto věnovat silničnímu provozu zvýšenou pozornost.

O plánovaných opatřeních dnes na tiskové konferenci informoval ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil. Upozornil na rizika, která tradičně ovlivňují velikonoční provoz, a přiblížil opatření, která jsou na následující dny naplánována. Z pohledu hustoty provozu a možných dopravních komplikací bude činnost policie zaměřena na významné, frekventované komunikace. Opomíjena ale v provozu na pozemních komunikacích nebude ani pro Velikonoce typická problematika alkoholu (ale i jiných návykových látek).

V celé České republice bude na bezpečnost provozu dohlížet několik tisíc policistů v rámci více než 150 dopravně bezpečnostních akcí různého zaměření. Řidiči, ale i ostatní účastníci silničního provozu, by měli být velmi pozorní. Vyplatí se sledovat také aktuální dopravní informace (na internetu při plánování cesty, na cestě z rádia), díky kterým se lze vyhnout zbytečným komplikacím i dopravní nehodě. Více k opatřením dopravní policie najdete zde.

Na závěr ředitel dopravní policie řekl: „Doufám, že bilance letošních Velikonoc bude z pohledu následků dopravních nehod přinejmenším tak dobrá, jako u Velikonoc loňských, kdy zahynulo nejméně lidí za 20 let, nejlépe zcela bez následků na životech.“ Připomněl ale také, že samotná činnost policistů ale k bezpečnému návratu nestačí: „Musím zopakovat, že je bezpečnost na silnicích závislá v prvé řadě na vlastním chování jeho účastníků.“

-ric- ; PČR

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >