aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kdy vám bude dělat pojišťovna problémy s vyplacením odškodného?

Nehody se čas od času zkrátka stanou. V kterých případech vám pojišťovny ale nebudou chtít vyplatit peníze. Vyvarujte se chyb, které mohou mít zásadní vliv na to, jestli po nehodě dostanete finanční kompenzaci.

Kdy raději zavolat policii?

Když se stanete účastníky dopravní nehody, máte dvě možnosti. Volat policii nebo vše vyřešit na místě a bez pomoci. Samozřejmě je nesmysl, volat 158 v případě, že vám někdo ulomil zrcátko. Dávejte si ale pozor na škody, které nejsou na první pohled dobře odhadnutelné. Čelní nebo boční nárazy se často tváří jako prkotina, která vás nakonec v autoservisu přijde na pěkných pár desítek tisíc. Kdy tedy volat policii?

  • Škoda je vyšší než 100 000 Kč, a to včetně přepravovaných věcí.
  • Dojde-li k poškození majetku třetí osoby.
  • Někdo z účastníků odmítne sepsání záznamu nebo se neshodnete na vině.
  • Nebudete schopni obnovit plynulost provozu.

Foťte a důkladně vyplňte záznam o nehodě

Právě v případech, kdy se škoda na majetku ukáže být několikanásobně vyšší, než byl váš odhad a nezavoláte policii, vám pojišťovna může dělat problémy s vyplacením odškodného. Vždy všechno důkladně a svědomitě nafoťte a získejte od druhého účastníka všechny potřebné údaje (formulář o nehodě byste měli vozit v autě).

Pneumatiky se sjetým dezénem na silnici nepatří

Pozor si dejte rovněž na pneumatiky. Řidiči, kteří vyrážejí do ulic se sjetými pneumatikami, leckdy zapláčou nad pozdějším výrokem pojišťoven. Pamatujte na to, že pojišťovny hodně prověřují fakta, než se rozhodnou pustit nějakou korunu. Jakmile zjistí, že jste měli sjeté gumy a nedejbože kvůli tomu způsobili nehodu, na odškodné můžete rovnou zapomenout. Jízdou na ojetých pneumatikách se rovněž vystavuje riziku pokuty až do výše 2 500 Kč. Hloubka dezénu by měla být u letních pneumatik 1,6 mm a u zimních pneumatik 4 mm. V případě motorek ale doporučujeme nejezdit na letních gumách, které mají menší vzorek než 2 mm.

Prošli jste technickou kontrolou? To pojišťovnu nezajímá

Nenechte se ukonejšit ani tím, že váš vůz prošel nedávno technickou kontrolou. Se sjetými pneumatikami můžete maximálně nouzově dojet, ale i to se vám bude těžko prokazovat. Ojetý vzorek u pneumatik automaticky znamená, že vozidlo není technicky způsobilé k jízdě na pozemních komunikacích a jako takové vůbec nemá na silnici co dělat. Pokud způsobíte dopravní nehodu, nejenom, že vám pojišťovna nic nezaplatí, ale ještě po vás bude požadovat uhrazení škody poškozenému. Vždy jednou za pár měsíců proto stav gum kontrolujte a kupujte nové pneu včas.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >