aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Černý s Kohoutem nejrychlejší dvoukolkou v Krkonoších

24. června 2011

Jan Černý s Pavlem Kohoutem v Mezinárodním mistrovství České republiky pravidelně startují se Škodou Fabia R2, ale k těmto startům přidávají nepravidelné starty s nějakým jiným vozem ve sprintrally. Nejinak tomu bylo i na uplynulé Rally Krkonoše, kam Černý s Kohoutem vyrazili s Renaultem Clio R3 týmu DEFRS.

„Sprint v Krkonoších mám moc rád a zdejší tratě mi hodně sedí. Je to asi jeden z nejhezčích závodů u nás, jak rychlostními zkouškami, tak přístupem pořadatelů, kteří se skutečně zajímají o to, aby byly zúčastněné posádky spokojeny a závody se jim líbily. I z toho důvodu jsme se rozhodli, že se v Krkonoších svezeme s Cliem R3,“ vysvětluje důvody svého startu v Krkonoších Jan Černý.

Úvod Rally Krkonoše byl poznamenán noční dešťovou přeháňkou a povrch prvních rychlostních zkoušek byl velmi kluzký a zrádný. To jsou všechno podmínky, které v žádném případě nesvědčí vozům s jednou poháněnou nápravou, tedy dvoukolkám. Dvoukolka Clio R3, kterou řídil Jan Černý navigovaný Pavlem Kohoutem se ale na úvodním testu Rally Krkonoše postarala o senzaci, kdy si na své konto připsala čtvrtý nejrychlejší čas absolutně a nechala za sebou mnohem silnější vozy s pohonem čtyř kol včetně vozů S2000 či WRC.

„První RZ nám vyloženě sedla a neudělali jsme žádné chyby. Na trati už bylo vytaháno mnoho nečistot a nebylo to vůbec jednoduché. Podařilo se nám trefit dobře obutí a to byl základ,“ říká Jan Černý ke skvělému úvodu Rally Krkonoše.

I v dalších rychlostních zkouškách bylo Clio R3 posádky Černý - Kohout stále nejrychlejší dvoukolkou a zajíždělo časy na hranici první a druhé desítky, což bylo za daných podmínek obdivuhodné. Ve druhém průjezdu rychlostní zkouškou 'Starobucká' dokonce znovu Černý s Kohoutem zajeli pátý absolutně nejrychlejší čas.

„Snažili jsme se jet co nejčistěji a neztrácet čas v rozjezdech, kde na kluzkém povrchu dvoukolka hodně ztrácí. V průběhu druhé sekce jsem udělal dvě chybky, kdy jsme se dostali trochu mimo trať a ztratili tím nějaký čas. Mohl z toho být ještě lepší výsledek, ale desáté místo absolutně a vítězství mezi dvoukolkami a ve třídě samozřejmě bereme všema deseti,“ říká hodně spokojený Jan Černý.

Posádku Černý - Kohout za dva týdny čeká start na jedné z nejnáročnějších soutěží v České republice. Půjde o Rally Bohemia, kde se představí opět ve Škodě Fabia R2, kterou budou chtít 'pod komínem' v Mladé Boleslavi předvést v tom nejlepším světle.

Petr Eliáš

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >