aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Soutěžáci se na kopci neztratili

27. dubna 2010

V sobotu 24. dubna na trati ze Zbraslavi do Točné se uskutečnil druhý podnik Českého mistrovství závodů automobilů do vrchu. Celý den probíhaly napínavé boje s časomírou, tentokrát provázené nebývalým množstvím havárií. Diváci se tedy určitě nenudili.

Mezi 119 účastníky se na start postavilo i několik jezdců, jejichž hlavní disciplína je, nebo byla rally. Na trati s asfaltem, eufemisticky nazývaným uskákaný, se soutěžáci cítili jako doma a zdatně konkurovali vrchařským specialistům.

První dvě místa ve třídě nejslabších sériovek vybojovali syn a otec Sukovi, sedmé místo patřilo dlouholetému soutěžákovi Tondovi Eliášovi. Třetí místo nejsilnější třídě, necelých šest vteřin za absolutním vítězem Edou Paterou, vybojoval Martin Kožmín. V poháru Diesel zvítězil s Fabií Tomáš Zelenka. Veliké jméno soutěžní historie patří stálému účastníku seriálu Tomáši Hankovi.

Fandové soutěží a automobilové historie si musí přijít na své v kategorii historických vozů. Ve třináctistovkách zvítězil Petr Kolář na Škodě 130 LR v barvách legendárního Barum týmu. Za ním skončil se stejným typem tentokrát, i vzhledem k rodinné tradici, v barvách továrního týmu AZNP Josef Srnský jr. Třetí skončil s bílou Škodou 130 RS Antonín Muzikant. Na čtvrtém místě mohli diváci vidět další soutěžáckou legendu Josefa Srnského s originálním erkem. Fandové obdivovali i slavnou alpinku A110 a Lancii Fulvii v barvách, v jaké ji ve své době i po šumavskývh hvozdech proháněl Sandro Munari.

Šestnáctistovky vyhrál Tomáš Drásta na Ladě VFTS, před Davidem Paterou na Citoenu Visa Gti, postavené podle vzoru, který startoval i na RMC. Soutěžák vyhráll i další třídu, když obvykle kopilot Jiří Horák tentokrát odložil itinerář,sedl za volant radotínského Kadeta a konkurenci nechal za sebou. Ve třídě nejsilnějších historiků zvítězilo Urquattro Ondřeje Lorenze.

Takže i na závodech do vrchu si pravověrní fandové rallysportu přijdou na své a nakonec je zaujmou i samotní vrchařští specialisté a jejich technika. Další závod Českého mistrovství ZAV se jede 8. a 9. května v Hronově a k vidění bude opět určitě i mnoho zajímavého pro fanoušky rally. Více informací, podrobné výsledky, fotografie i upozornění na další podniky najdete na oficiálních stránkách seriálu www.edda.cz/mscrdovrchu.

Eda Patera

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >