aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ken Block získal premiérové vítězství s Fiestou

3. března 2010

Americká ikona akčních sportů Ken Block a jeho Monster World Rally Team si připsali svoje první společné vítězství v seriálu Rally America - Block za volantem vozu Ford Fiesta vyhrál soutěž 100 Acre Wood Rally ve státě Missouri. Ken Block prokázal sílu a spolehlivost Fiesty, když projel cílem soutěže s náskokem 21 sekund na druhou posádku.

„Mohu říci, že to byl velmi náročný a složitý víkend,“ řekl Block. „Na tomto místě jsem kdysi vyhrál svoji první národní rally a moje dnešní vítězství je na této soutěži již páté v řadě. Oproti vozu, se kterým jsem závodil dříve, představuje Fiesta velkou změnu, ale konečně začínám získávat cit pro to, jak ji řídit a jak být co nejrychlejší. Jezdit s Fiestou je radost, opravdu si to užívám.“

Block vstoupil do druhého dne na třetím místě průběžného pořadí, s více než minutovou ztrátou na vedoucí posádku. Změny v nastavení vozu, provedené přes noc, však Blockovi pomohly vyhrát tři z deseti rychlostních zkoušek a zajistit si tak prvenství.

„Ford Fiesta se ukazuje jako neuvěřitelně konkurenceschopná platforma pro soutěže,“ řekl Gerard Quinn, sportovní ředitel Ford of Europe. „V uplynulých šesti měsících Fiesta vyhrála X Games v Severní Americe, naše partnerská společnost M-Sport přivedla Fiestu S2000 k vítězství na Rallye Monte Carlo a dnes jí Ken Block pomohl poprvé vyhrát etapovou soutěž ve Spojených státech. Pro Fiestu je to úžasný start!“

Vůz Monster Fiesta Rally America s přeplňovaným motorem o objemu 2,0 l je připravován švédským týmem Olsbergs Motorsports Evolution (OSME) a technicky vychází z úspěšné závodní Fiesty pro evropský rallycrossový šampionát. Byl to právě tým OSME, který loni nasadil rallycrossovou Fiestu ve slavném závodě do vrchu Pikes Peak a o dva týdny později s ní vyhrál sportovní hry X Games.

Fiesta týmu Monster, se kterou jezdí Block, se řídí technickými předpisy třídy Open seriálu Rally America. Její motor je osazen restriktorem turbodmychadla a vyvine nejvyšší výkon přibližně 240 kW (326 koní).

Monster World Rally Team nemohl své vítězství slavit příliš dlouho - již nyní se přesouvá do Mexika, kde Ken Block za několik dnů usedne za volant vozu Focus RS WRC a zamíří na svůj první ostrý start v mistrovství světa automobilových soutěží FIA.

-pr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >