aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Preview Rally Australia 2009

26. srpna 2009

V posledních dvou letech byla Australská rally vyřazena z kalendáře mistrovství světa a nutno podotknout, že mnoha jezdcům se po ní hodně stýskalo. Letos se tak po menší odmlce pojede znovu a rychlostní zkoušky budou pro všechny nové. V harmonogramu rally je neuvěřitelných 35 rychlostních zkoušek.

Poprvé se jela Australská rally v roce 1988 a hned o rok později byla zařazena do kalendáře mistrovství světa. V prvních třech letech nepoznal závod jiného vítěze, než Juhu Kankkunena.

Hlavním střediskem veškerého dění rally bylo v minulosti město Perth. Díky přesunu soutěže do nové lokality se mění i místo slavnostního startu, který se bude odehrávat ve městě Muwibullach, kde se bude odehrávat i jedna ze speciálek. Centrum soutěže však bude v Kingscliffu nedaleko hranic s Queenslandem.

Australská rally je proslulá svými tratěmi a všichni jezdci, ji společně s Novozélandskou rally, hodnotí jako jednu z nejkrásnějších v celém seriálu MS. Jede se po zvláštní načervenalé šotolině, která je extrémně kluzká.

V roce 2000 dokonce australská soutěž získala cenu ´Nejlepší rally roku´. Hattricku dosáhl na soutěži v letech 2000 až 2002 Marcus Grönholm s vozem Peugeot 206 WRC. O rok později tam triumfoval Petter Solberg.

Na jezdce čeká celkem přes 1683 kilometrů a z toho ostrých bude 340.20 km. Jezdci absolvují celkem 35 rychlostních zkoušek. V posledním ročníku soutěže vyhrál Mikko Hirovnen na voze Ford Focus WRC.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >