aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Duval místo Latvaly na Katalánské a Korsické rally

25. srpna 2008

Tým BP Ford Abu Dhabi se dohodl s asfaltovým specialistou Françoisem Duvalem na startu v továrních barvách na zbylých dvou soutěžích letošní sezony na zpevněném povrchu. V Katalánsku (2. - 5. října) a na Korsice (9. - 12. října) bude sedmadvacetiletý Belgičan nasazenou týmovou dvojkou vedle stabilní jedničky Mikky Hirvonena.

Duval je uznáván jako jeden z nejlepších asfaltových jezdců současnosti. Před týdnem si dojel na Německé rally s Focusem RS WRC týmu Stobart VK M-Sport pro třetí místo. Za stejný tým bude startovat i na následující Rally Nový Zéland, kde nahradí zraněného Itala Gigiho Galliho.

Na sedadlo spolujezdce usedne vedle Duvala Francouz Patrick Pivato. Dvojice bude nominována na boj o důležité body do šampionátu značek místo stabilní dvojky týmu - finské posádky Jari-Matti Latvala, Miikka Anttila. Ta na zmíněných asfaltových soutěžích pro změnu usedne do Focusu WRC týmu Stobart. Tento týden na Novém Zélandu a na finálových podnicích v Japonsku a Velké Británii pojedou Finové stále za tovární tým.

„François měl jet v Katalánsku a na Korsice s Focusem WRC Stobartu,“ říká ředitel týmu BP Ford Abu Dhabi Malcolm Wilson. „O jeho schopnostech na asfaltu dobře víme ještě z dob, kdy za náš tým v letech 2002 – 2004 startoval. Plánovaná změna by měla být posílením naší sestavy. Naším cílem je třetí titul v řadě a Francoisovy zkušenosti by měly zvýšit naše šance na co největší bodový zisk ze dvou velmi specifických rally.“

Duval má na svém kontě zatím jedno vítězství v soutěžích MS. Na Korsice dojel v roce 2003 třetí a v Katalánsku mu v sezoně 2005 patřilo v cíli druhé místo. „Jsem rád, že mi Malcolm projevil důvěru a nominoval mě do týmu BP Ford Abu Dhabi,“ říká Duval. „U Fordu jsem strávil několik sezon a cítím se tu velmi dobře. Nový Zéland bude mou třetí letošní soutěží s Focusem RS WRC, takže na auto už jsem si zvykl a věřím mu. Doufám, že na obou asfaltových rally budu slušně bodovat a sehraji svou roli v útoku Fordu na světový titul.“

Ředitel motorsportu evropského Fordu Mark Deans: „Klientské programy Fordu ve WRC nám dávají velkou možnost výběru z kvalitních jezdců, kteří mohou postoupit na nejvyšší úroveň, když je potřeba. Soukromé týmy rozvíjejí talenty, se kterými můžeme dále pracovat. Je to jasný příklad toho, jak Ford může z tohoto systému profitovat.“

Ford

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >