aktuálně: 41 uzavírek, 20 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kostka s Houštěm pokračují dál

13. června 2012

Tomáš Kostka s Mirkem Houštěm sice kvůli havárii nedokončili čtvrtý závod MČR v rally, ale pro české příznivce máme dobrou zprávu. Tuto zlínskou posádku s vozem Citroën C4 WRC uvidí i na všech zbývajících závodech rallysprintového šampionátu.

Ilustrační foto

Kostka s Houstěm odjížděli do Trutnova, kde se o uplynulém víkendu uskutečnil další závod v jednodenních rallysprintech, s jasným cílem.

Zapomenout na havárii z Kopné a vrátit se do čela šampionátu. „Letošním cílem je zisk rallysprintového titulu. Po havárii na Kopné jsme se chtěli při Rally Krkonoše vrátit zpět do čela šampionátu. I z tohoto důvodu jsme absolvovali před závodem test, kde jsme chtěli udělat nějaké změny na podvozku a co nejlépe se připravit na závod,“ řekl před startem zlínský jezdec.

Úvod krkonošské rallye začal pro Kostku s Houštěm dobře. Během prvních dvou měřených úseků si před druhým v pořadí vybudovali více než desetivteřinový náskok. „První RZ nám příliš nesedla. Rozhodli jsme se pneumatiky neřezat a zrovna na první měřený úsek se tato volba ukázala jako nesprávná. Nízká teplota kolem deseti stupňů, vlhký asfalt měly za následek, že CéČtyřka vůbec nefungovala. Snažili jsme se tak vyvarovat chyb a doklouzat se do cíle úvodního úseku. Na druhé RZ to bylo daleko lepší. Jeli jsme v klidu a dokázali ujet druhému Semerádovi téměř o devět vteřin. Ve stejném duchu pokračovala i osudná třetí rychlostní zkouška. Jsem zvyklý jet na rozpis a zde bych viděl hlavní příčinu havárie. Na rozdíl od Kopné bereme s Mirkem tuto nehodu jednoznačně na sebe. Jednalo se o dost rychlý úsek. Měli jsme sice napsáno 6-7 utáhne, ale to nestačilo. Bylo zapotřebí napsat ´brzda´, a to jsme opomněli. Dostali jsme se tak mimo trať. Snažil jsem se bojovat, ale dostali jsme se do chroští a v něm byl schovaný strom, který zastavil veškeré naděje na dobrý výsledek. Říkalo se, že jsem měl jet opatrněji a neriskovat. Ale já nejsem typ jezdce, který by se jen tak vozil. To bych se na to mohl vykašlat a žádné rally nejezdit. Chci se učit, jak lze s CéČtyřkou jet nejrychleji a to nejlépe poznám, když se budu snažit jet rychle. Je možné, že kdyby se naši partneři pro rally rozhodli nás v budoucnu dál nepodporovat, tak si řeknu, jsem idiot, ale dnes vím, že chci závodit a ne se jen vozit. Zůstat tři roky v rallysprintech, nikam se jezdecky neposunout, to v žádném případě nechci,“ popsal úvod soutěž a inkriminovaný okamžik Tomáš Kostka.

Pro Toma s Mirkem tak soutěž skončila už při třetí rychlostní zkoušce. Po nehodě posádka vystoupila z vozu nezraněná. Po průjezdu několika dalších vozů ale raději Tomáš přivolal pro Mirka Houště sanitku. „Mirka bolela žebra, a tak jsme se raději rozhodli přivolat sanitku. Nic se nemá podceňovat. Vyšetření naštěstí ukázalo “pouze„ naražená žebra. Oba nás samozřejmě bolí téměř celé tělo, protože náraz to byl opravdu velký, ale zraněni naštěstí nejsme,“ řekl ke zdravotnímu stavu posádky jezdec CéČtyřky.

Dvě vítězství, dvě nehody. Taková je bilance Kostky s Houštěm v letošní sezóně. Nemůže tak dojít k ohrožení dalších startů v rámci rallysprintového šampionátu? „Cílem je získat titul a pro to uděláme maximum. Máme na svém kontě dva nedojeté závody. Nezbývá nám tedy nic jiného, než i zbývající závody odjet s CéČtyřkou a vyvarovat se dalších chyb. Na konci sezóny se škrtají dva výsledky a my už máme vyškrtáno. Naštěstí tahle rána nebyla až tak velká, jak se na první pohled zdálo. Odnesly to plechy a tlumič. Všechny důležité a drahé komponenty zůstaly v pořádku. Naštěstí jsme tentokrát tolik práce mechanikům nepřidělali,“ popsal plány zlínský jezdec.

Dobrou zprávu máme také pro příznivce okruhových závodů. Za více než čtrnáct dní by se totiž Tomáš Kostka měl opět objevit na okruzích. O posledním červnovém víkendu usedne opět do speciálu DTM.

Marek Felt

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >