aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dakar 2009: Argentina a Chile

22. května 2008

Africký Dakar je mrtev, ať žije ten jihoamerický. V podobném duchu a s heslem 'Same Adventure, New Location' se nesla pařížská prezentace nového ročníku legendárního Dakaru, jehož 15 etap se ze známých důvodů přenese do Argentiny a Chile.

Jižní Amerika, jak se zdá, je schopna nabídnout lokality tolik podobné legendárnímu Dakaru. Na pouti, která je svou délkou 9000 km zcela souměřitelná s africkým dobrodružstvím, soutěžící urazí přes 6000 km po tratích rychlostních zkoušek (a nebo po dakarsku 'speciálek'), což je klasická dakarská porce.

Pořadatelská A.S.O. moudře rozdělila administrativní a technické přejímky na dvě části. Ta první se odehraje ve dnech 26.-27. listopadu 2008 ve francouzském přístavu Le Havre a bude se týkat výhradně evropských účastníků. Ihned po absolvování přejímek budou vozidla naložena na loď a vydají se na měsíční pouť do Buenos Aires. Účastníci z ostatních koutů světa se zúčastní přejímek ve dnech 31.12. 2008 – 2.1. 2009 v centru Buenos Aires v paláci la Rural.

3.1. 2009 oficiálně odstartuje celý závod z Náměstí Republiky v Buenos Aires a bude pokračovat první etapou. Den volna si účastníci užijí 10. ledna v chilském městě Valparaiso. V tu chvíli budou mít za sebou sedm dlouhých etap. Dalších osm je bude čekat. Ti nejlepší se dočkají vytouženého cíle zpět v Buenos Aires 18. ledna, po 15 etapách. Propracovaná logistika pak zajistí snadnou přepravu techniky zpět do všech koutů světa.

Trať Dakaru 2009 bude mít charakter okružní jízdy po Argentině a Chile, přičemž se pojede po směru hodinových ručiček pomyslného okruhu. Z Buenos Aires se všichni vydají nejprve jižním směrem do Patagonie, kde je čekají velmi rychlé, kamenité a tvrdé speciálky, než všichni zpomalí při překračování andských průsmyků. Po dni volna budou následovat etapy v poušti Atacama, kde si na své přijdou navigátoři a dunoví specialisté zvyklí na africké etapy. Závěrečná třetina rally se pojede v provincii Cordoba, dobře známé i účastníkům rallyového mistrovství světa z Argentinské rally.

První vlna přihlášek startuje už za dva dny. Účastníci přihlášení na Dakar 2008 mají v podávání přihlášek přednost. Kola Dakaru se tedy opět roztáčejí, i když je jeho start ještě daleko. Věříme, že všichni společně budeme znovu u toho. Dakar patří k nám a my patříme k němu.

Jiří Vintr

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >