aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Velký rádce: Vyplatí se vám havarijní pojištění?

Někdo havarijní pojištění má, jiný ne. Někdo si ho sjednává i pro starší vůz, leckdo ho odmítá i k novému autu. Jak je možné, že kolem tohoto pojištění vládne tolik nejistoty a spousta lidí neví, jestli se jim vyplatí nebo ne?

Velký rádce: Vyplatí se vám havarijní pojištění?

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Havarijní pojištění není povinné

První problém pravděpodobně tkví v tom, že spousta lidí si plete povinné ručení a havarijní pojištění, nebo si dokonce myslí, že se jedná o totéž. Když poté dojde k autonehodě, poznají krutou realitu a často musí škodu hradit z vlastní kapsy, protože neměli sjednané havarijní pojištění.

Proto si to nyní upřesněme. Havarijní pojištění chrání vaše vozidlo před škodami, které vzniknou v důsledku nehody, poruchy, krádeže nebo třeba vandalismu. Není ale určeno pro krytí škod, které způsobíte svým vozidlem na majetku nebo zdraví jiných osob (k tomu je určeno povinné ručení).

A jelikož se havarijní pojištění vztahuje jen na vaše vlastní vozidlo, není povinné. Je proto zcela na vás, jestli se rozhodnete si případnou škodu uhradit sami. Je ale třeba vzít na vědomí, že to u novějších vozů nebývá zrovna levnou záležitostí.

Havarijní pojištění a nové auto

Přivezli jste si svého nového plechového miláčka přímo z autosalonu a nemůžete se na něj vynadívat? Ještě než s ním poprvé vyjedete, byste si měli pospíšit do pojišťovny. I když už možná povinné ručení sjednané máte, tak havarijní pojištění je ve vašem případě více než doporučované. I lehký „ťukanec“ na silnici se může proměnit ve škodu za desítky tisíc korun. A havarijní pojištění vám ji pokryje.

U nového auta je vhodné zvážit i různé typy připojištění k havarijnímu pojištění – například poškození čelního skla, doplňkové asistenční služby atd. Abyste už předem tušili, jaká bude cena vašeho havarijního pojištění, můžete použít kalkulačku havarijního pojištění. V ní si snadno zjistíte veškeré detaily.

Havarijní pojištění a ojeté auto

To, že máte starší vůz, neznamená, že ho nemůžete mít náležitě pojištěný. Odpovědi na všechny palčivé otázky najdete na Top-Pojisteni.cz, společně s kalkulačkou havarijního pojištění. V ní si na základě pár údajů snadno spočítáte, kde si sjednat havarijní pojištění a jaké výhody vám z toho budou plynout.

[F24124R]

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >