aktuálně: 41 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Vytvoření průjezdného pruhu v koloně

9. ledna 2012

V novém seriálu, jehož jednotlivé díly budou vždy začátkem měsíce věnovány nově upraveným pravidlům nebo pravidlům, která sice již nějakou dobu platí, ale řidiči s nimi podle zjištění BESIPu, policistů nebo další dopravních odborníků mají problémy.

Ilustrační foto

Začínáme pravidlem o povinnosti vytvořit v koloně stojících vozidel průjezdný jízdní pruh. Tato povinnost pro řidiče platí již několik let, řidiči se s ní však zatím příliš nesžili.

Asi každý ví, co má dělat, když zaslechne zvláštní zvukové výstražné znamení nebo zahlédne zvláštní výstražné světlo modré barvy, což jsou označení vozidel s právem přednostní jízdy, tedy nejčastěji hasičů, policistů anebo zdravotní služby. Takovým vozidlům (i vozidlům, která je doprovázejí) musí řidič podle § 41 odstavce 7 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit své vozidlo na takovém místě, aby vozidlům s právem přednostní jízdy nepřekáželo. Odstavec 9 pak dodává, že svítí-li zvláštní výstražné světlo modré barvy na stojícím vozidle, musí řidiči ostatních vozidel podle okolností snížit rychlost jízdy a popřípadě i zastavit vozidlo. To všechno zvládají prakticky všichni.

Jiné to ale je s povinností podle odstavce 8. V něm se říká, že pokud hustota provozu na dálnici a rychlostní silnici o dvou jízdních pruzích v jednom směru jízdy vyvolá vznik kolony stojících vozidel, jsou řidiči souběžně jedoucích vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden třímetrový průjezdný jízdní pruh pro vozidla s právem přednostní jízdy, přitom mohou vjet na krajnici nebo střední dělící pás; je-li v jednom směru jízdy tři jízdní pruhy, týká se tato povinnost řidičů v levém a středním jízdním pruhu, na komunikacích se čtyřmi a více pruhy pak v levém pruhu a druhém pruhu zleva.

Nejde o nijak nelogické opatření. Právě prodírání kolonou stojících vozidel, která průjezdný pruh nevytvořila, bere policistům, zdravotníkům či hasičům nejvíce času a odkládá o zbytečné desítky vteřin či o minuty začátek jejich zásahu. O desítky vteřin či o minuty, které často rozhodují o lidském životě.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >