aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Benzin v uplynulém týdnu zlevnil

9. prosince 2011

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu vyvíjely různě. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru snížila o osm haléřů na 35,05 koruny za litr. Motorová nafta naopak podražila, a to o tři haléře na 35,66 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Ilustrační foto

Cena benzinu Special 91 se snížila, řidiči ho v průměru kupovali za 34,53 koruny za litr, tedy o čtyři haléře levněji než o týden dřív. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem naopak o 35 haléřů více, v průměru 17,18 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů cena nafty v minulém týdnu klesla o jeden haléř na 35,63 Kč/l. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o pět haléřů na 34,83 Kč/l.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum souviselo zlevnění s poklesem distribučních marží. Průměrná cena benzinu na burze v Rotterdamu mírně vzrostla, u nafty stagnovala.

„Po delší době ovšem přichází pozitivní zprávy z měnových trhů, kde koruna začala posilovat. To by se v následujících dnech mělo odrazit i u našich čerpacích stanic. Očekáváme pokles cen, který by se mohl pohybovat i v řádu desetihaléřů,“ uvedl v pondělí Čermák. Pohonné hmoty zdražovaly od konce října.

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >