aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kvalita pohonných hmot se v srpnu zlepšila

30. září 2011

V srpnu pokračovala Česká obchodní inspekce podle plánu ve sledování a monitorování jakosti pohonných hmot na území České republiky. Z celkového počtu 200 vzorků paliv, které byly odebrány a kontrolovány v srpnu 2011, nevyhovělo jakostním požadavkům 5 vzorků, tj. 2,5 %.

Ilustrační foto

S využitím mobilní laboratoře bylo odzkoušeno 16 vzorků a na základě těchto výsledků byl u jedné čerpací stanice vydán okamžitý zákaz prodeje motorové nafty do doby zjednání nápravy. Jakost neodpovídající příslušným normám byla zjištěna u tří vzorků motorové nafty a dvou vzorků směsného paliva, jakost benzinů a dalších kontrolovaných pohonných hmot byla bez závad. V porovnání s červencem to znamená nižší počet nejakostních vzorků paliv a také nejlepší průběžný výsledek za rok 2011.

Cílem kontrol bylo sledování a monitorování jakosti pohonných hmot na území celé České republiky podle ustanovení § 7 odst. 2 písm. a) zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách, a vyhlášky č. 133/2010 Sb., a to u čerpacích stanic pohonných hmot na území celé České republiky. Odebráno ke kontrole jakosti bylo celkem 200 vzorků pohonných hmot (benzinů, nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG, CNG a Ethanolu E85).

Z celkového počtu 200 vzorků odebraných a kontrolovaných v měsíci srpnu 2011 nevyhovělo jakostním požadavkům příslušných norem 5 vzorků, tj. 2,5 %. Závady byly zjištěny závady u vzorků motorové nafty a směsné motorové nafty.

Z kontrolovaných 82 vzorků motorové nafty nevyhověly 3 vzorky (3,7 %). Všechny 3 vzorky vykázaly odchylku v bodu vzplanutí, v jednom případě nevyhověl parametr předestilovaný objem při 350°C, v dalším byla teplota 95 % předestilovaného objemu oproti požadavku technické normy vyšší.

U směsné motorové nafty (SMN 30) nevyhověly z 8 odebraných a odzkoušených 2 vzorky (25,0 %), a to v jakostním parametru bodu vzplanutí. Výsledky podle druhů pohonných hmot včetně zjištěných nevyhovujících kriterií jsou uvedeny v příloze.

Celkové údaje o čerpacích stanicích, u kterých byly v měsíci srpnu 2011 zjištěny závady v jakosti pohonných hmot, jsou uvedeny v další příloze spolu s hodnotami nevyhovujících jakostních ukazatelů.

Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek v pohonných hmotách nebylo v měsíci srpnu zjištěno. Průměrná hodnota obsahu FAME vzorků motorové nafty kontrolovaných byla v srpnu v rozmezí od 3,3 % do 7,1 % objemových. Zjištěný obsah etanolu v automobilových benzinech byl 3,5 % objemových, maximální obsah 4,9 % objemových.

-ric- ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >