aktuálně: 41 uzavírek, 13 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kvalita pohonných hmot se v srpnu zlepšila

30. září 2011

V srpnu pokračovala Česká obchodní inspekce podle plánu ve sledování a monitorování jakosti pohonných hmot na území České republiky. Z celkového počtu 200 vzorků paliv, které byly odebrány a kontrolovány v srpnu 2011, nevyhovělo jakostním požadavkům 5 vzorků, tj. 2,5 %.

Ilustrační foto

S využitím mobilní laboratoře bylo odzkoušeno 16 vzorků a na základě těchto výsledků byl u jedné čerpací stanice vydán okamžitý zákaz prodeje motorové nafty do doby zjednání nápravy. Jakost neodpovídající příslušným normám byla zjištěna u tří vzorků motorové nafty a dvou vzorků směsného paliva, jakost benzinů a dalších kontrolovaných pohonných hmot byla bez závad. V porovnání s červencem to znamená nižší počet nejakostních vzorků paliv a také nejlepší průběžný výsledek za rok 2011.

Cílem kontrol bylo sledování a monitorování jakosti pohonných hmot na území celé České republiky podle ustanovení § 7 odst. 2 písm. a) zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách, a vyhlášky č. 133/2010 Sb., a to u čerpacích stanic pohonných hmot na území celé České republiky. Odebráno ke kontrole jakosti bylo celkem 200 vzorků pohonných hmot (benzinů, nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG, CNG a Ethanolu E85).

Z celkového počtu 200 vzorků odebraných a kontrolovaných v měsíci srpnu 2011 nevyhovělo jakostním požadavkům příslušných norem 5 vzorků, tj. 2,5 %. Závady byly zjištěny závady u vzorků motorové nafty a směsné motorové nafty.

Z kontrolovaných 82 vzorků motorové nafty nevyhověly 3 vzorky (3,7 %). Všechny 3 vzorky vykázaly odchylku v bodu vzplanutí, v jednom případě nevyhověl parametr předestilovaný objem při 350°C, v dalším byla teplota 95 % předestilovaného objemu oproti požadavku technické normy vyšší.

U směsné motorové nafty (SMN 30) nevyhověly z 8 odebraných a odzkoušených 2 vzorky (25,0 %), a to v jakostním parametru bodu vzplanutí. Výsledky podle druhů pohonných hmot včetně zjištěných nevyhovujících kriterií jsou uvedeny v příloze.

Celkové údaje o čerpacích stanicích, u kterých byly v měsíci srpnu 2011 zjištěny závady v jakosti pohonných hmot, jsou uvedeny v další příloze spolu s hodnotami nevyhovujících jakostních ukazatelů.

Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek v pohonných hmotách nebylo v měsíci srpnu zjištěno. Průměrná hodnota obsahu FAME vzorků motorové nafty kontrolovaných byla v srpnu v rozmezí od 3,3 % do 7,1 % objemových. Zjištěný obsah etanolu v automobilových benzinech byl 3,5 % objemových, maximální obsah 4,9 % objemových.

-ric- ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >