aktuálně: 41 uzavírek, 35 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Prázdninové statistiky chválí cyklisty a motorkáře

13. září 2011

O 33 lidí se meziročně snížil počet usmrcených na našich silnicích v prázdninových měsících. Zatímco v roce 2010 přišlo o život 170 lidí, v letošním roce 137. Je to zároveň nejlepší výsledek za mnoho posledních let. K největšímu poklesu přitom došlo u řidičů motocyklu (o 13 usmrcených) a cyklistů (o 10). Letní statistiky tak dávají naději, že preventivní i kontrolní akce Policie České republiky a oddělení BESIP Ministerstva dopravy fungují a mají smysl.

Ilustrační foto

Policisté připravili pro letní období řadu dopravně bezpečnostních akcí zaměřených na jednotlivé cílové skupiny řidičů i ostatních účastníků silničního provozu. Také díky těmto aktivitám jsme zaznamenali nejnižší nehodovost za posledních několik let. Vliv na tom měla nejen preventivní činnost Policie České republiky a dalších spolupracujících subjektů v oblasti dopravy, ale také mnoho dalších okolností. Mezi hlavní lze zařadit dobrou medializaci, díky níž si účastníci silničního provozu uvědomili rizika, která jim v letním provozu hrozí. Podstatnou roli hrálo i počasí - oproti předchozím létům neobvykle chladné. To se projevilo nejen na nižší hustotě provozu, ale také na zvýšené pozornosti řidičů. Právě únava bývá v létě příčinou mnoha tragických dopravních nehod. „Přesto, že byla letní nehodovost nižší než v minulých letech, řadě tragických nehod by se dalo zabránit, kdyby si účastníci silničního provozu uvědomovali hrozící rizika a tomu přizpůsobili i své chování na silnicích,“ zhodnotil letní období ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

V souvislosti s příznivějším vývojem statistik usmrcených cyklistů a motorkářů stojí za připomenutí vydání Cyklistického desatera, které pracovníci BESIPu a policisté od počátku prázdnin distribuovali po celé České republice. „Při všech myslitelných příležitostech, dokonce i v prodejnách nových kol jsme visaček s desaterem rozdali přes čtvrt miliónu,“ říká vedoucí oddělení BESIP Kateřina Budínová.

BESIP bude své letošní letní aktivity ještě podrobně hodnotit, už teď je však přinejmenším u těch hlavních zřejmé, že se osvědčily a budou i v příštích letech pokračovat. Například na osmi hudebních festivalech přilákal stan BESIPu na 20 tisíc lidí. „Podle očekávání byla hlavním lákadlem našeho stanu možnost vyzkoušet si tzv. opilé brýle, které simulují stav po požití alkoholu, či jiné omamné látky a dovolují zájemci seznámit se s jejich vlivem na orientaci, odhad či předvídavost. Nesmírně si vážíme toho, že se do našich aktivit na festivalech zapojily skupiny Chinaski, Nightwork a Děda Mládek Illegal Band, zpěvák Michal Hrůza a rapper Marpo,“ dodává Kateřina Budínová.

Podobný zájem BESIP zaznamenal při své účasti na vybraných šesti motorkářských srazech, kde expozici BESIPu navštívila vždy nejméně polovina všech účastníků srazu. Největší zájem obvykle vyvolaly prezentace motoškoly Míry Lisého zaměřené na dovednosti řidiče motocyklu a skútru, jejichž cílem bylo motivovat účastníky ke zdokonalování jejich řidičských dovedností pro zvládnutí bezpečné jízdy na pozemních komunikacích.

Vedle toho se na začátku nového školního roku uskutečnila celá řada akcí zaměřených na bezpečný návrat dětí do školních lavic. Pracovníci BESIPu společně s policisty dětem i jejich rodičům mimo jiné připomínali zásady správného přecházení, bezpečné jízdy na kole a viditelnosti ve večerních hodinách a za zhoršeného počasí. Viditelnost ostatně bude jedním z hlavních témat, kterým se BESIP bude věnovat v nadcházejících měsících.

Richard Vlček ; Besip.cz

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >