aktuálně: 41 uzavírek, 20 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Sledování a monitorování jakosti pohonných hmot

12. srpna 2011

V průběhu 1. pololetí 2011 odebrali inspektoři ČOI u veřejných i neveřejných čerpacích stanic pohonných hmot na území České republiky celkem 1143 vzorků paliv, z nichž nevyhovělo jakostním požadavkům příslušných norem 49 vzorků, tj. 4,3 %.

Z celkového počtu vzorků bylo 52 odebráno s využitím mobilní laboratoře. Za stejné období loňského roku nevyhovělo jakostním požadavkům norem 66 vzorků z 916 odebraných, tj. 7,2 %.

„Vyhodnocení výsledků sledování pohonných hmot za 1. pololetí naznačuje určité zlepšení jakosti paliv na trhu ve srovnání s loňskými čísly. Zda se jedná o skutečné nebo jen o přechodné pozitivní důsledky zvýšeného dozoru a obavy kontrolovaných osob před zveřejněním a ztrátou zákazníků, se ukáže až v dalším období,“ řekl Jan Štěpánek, pověřený vedením ČOI.

Výsledky kontrol v červnu:

Ke kontrole jakosti byly odebrány vzorky benzinů, nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG, CNG a Ethanolu E85. Kontrolováno bylo dodržování ustanovení o pohonných hmotách (§ 3 odst. 1 zákona č. 311/2006 Sb.).

Z celkového počtu 193 vzorků odebraných v měsíci červnu 2011 nevyhovělo jakostním požadavkům 6 vzorků, tj. 3,1 %, což je nejnižší poměr odebraných a nevyhovujících vzorků za celé pololetí. V případě benzinů naopak byl výsledek zjištění nejhorší.

V měsíci červnu byly zjištěny závady u 3 vzorků automobilového benzinu a 3 vzorků motorové nafty, vzorky ostatních kontrolovaných paliv požadavků norem vyhověly.

Z 87 kontrolovaných vzorků automobilových benzinů nevyhověly 3 vzorky (3,4 %). U dvou vzorků byla zjištěna odchylka v jakostním parametru tlaku par, u třetího nevyhovujícího vzorku nebyl dodržen jakostní parametr konec destilace.

Také z 88 kontrolovaných vzorků motorových naft nevyhověly 3 vzorky (3,4 %). Ve dvou případech vykázaly vzorky odchylku v bodu vzplanutí a 1 vzorek nevyhověl požadavkům technické normy v obsahu metylesterů mastných kyselin (MEMK).

Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek v pohonných hmotách bylo v červnu zjištěno u 1 vzorku motorové nafty, a to 9,7 % objemových. U motorového benzinu nebyl horní limit překročen.

Hodnocení výsledků sledování a monitorování jakosti PH za 1. pololetí:

Z celkového počtu 1143 odebraných a kontrolovaných vzorků pohonných hmot nevyhovělo jakostním požadavkům 49 vzorků, což je 4,3 %. S využitím mobilní laboratoře bylo odebráno 52 vzorků, z nichž 6 vzorků nevyhovělo. Na základě těchto výsledků byl na místě uložen zákaz prodeje do doby zjednání nápravy u 2 benzínů a 4 motorových naft. V porovnání se stejným obdobím roku 2010 je nižší počet nevyhovujících vzorků a snížil se i počet závažných porušení.

U motorové nafty klesl počet nevyhovujících vzorků z 9,9 % na 5,7 %, u motorových benzinů z 5,5 % na 1,7 %. Ke snížení počtu nejakostních vzorků došlo i u směsného paliva SMN 30 a zkapalněného ropného plynu LPG.

Vyšší procento nevyhovujících vzorků FAME (methylesterů mastných kyselin) a paliva E85 v roce 2011 je způsobeno nižším počtem odběrů vzorků, a to z důvodů nižšího výskytu v tržní síti. Rovněž vyhláška stanoví nižší počet odběrů těchto paliv.

Jako doplnění při sledování a monitorování kvality pohonných hmot byly na čerpacích stanicích v 1. pololetí 2011 nově prováděny operativní kontroly s využitím mobilní laboratoře a terénních pracovníků společnosti SGS. Cílem nasazení mobilní laboratoře při kontrole je urychlit šetření podání spotřebitelů a operativně zasáhnout při podezření na závažné porušení příslušných kvalitativních norem. Výsledkem je téměř okamžitý zákaz prodeje pohonných hmot do doby zjednání nápravy oproti standardním odběrům.

Z celkového počtu 1143 vzorků bylo 52 odebráno s využitím mobilní laboratoře. V 6 případech prokázaného prodeje nejakostního motorového paliva byl uložen zákaz prodeje pohonné hmoty do doby zjednání nápravy.

-ric- ; Zákruta.CZ

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >