aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Sledování a monitorování jakosti pohonných hmot

12. srpna 2011

V průběhu 1. pololetí 2011 odebrali inspektoři ČOI u veřejných i neveřejných čerpacích stanic pohonných hmot na území České republiky celkem 1143 vzorků paliv, z nichž nevyhovělo jakostním požadavkům příslušných norem 49 vzorků, tj. 4,3 %.

Z celkového počtu vzorků bylo 52 odebráno s využitím mobilní laboratoře. Za stejné období loňského roku nevyhovělo jakostním požadavkům norem 66 vzorků z 916 odebraných, tj. 7,2 %.

„Vyhodnocení výsledků sledování pohonných hmot za 1. pololetí naznačuje určité zlepšení jakosti paliv na trhu ve srovnání s loňskými čísly. Zda se jedná o skutečné nebo jen o přechodné pozitivní důsledky zvýšeného dozoru a obavy kontrolovaných osob před zveřejněním a ztrátou zákazníků, se ukáže až v dalším období,“ řekl Jan Štěpánek, pověřený vedením ČOI.

Výsledky kontrol v červnu:

Ke kontrole jakosti byly odebrány vzorky benzinů, nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG, CNG a Ethanolu E85. Kontrolováno bylo dodržování ustanovení o pohonných hmotách (§ 3 odst. 1 zákona č. 311/2006 Sb.).

Z celkového počtu 193 vzorků odebraných v měsíci červnu 2011 nevyhovělo jakostním požadavkům 6 vzorků, tj. 3,1 %, což je nejnižší poměr odebraných a nevyhovujících vzorků za celé pololetí. V případě benzinů naopak byl výsledek zjištění nejhorší.

V měsíci červnu byly zjištěny závady u 3 vzorků automobilového benzinu a 3 vzorků motorové nafty, vzorky ostatních kontrolovaných paliv požadavků norem vyhověly.

Z 87 kontrolovaných vzorků automobilových benzinů nevyhověly 3 vzorky (3,4 %). U dvou vzorků byla zjištěna odchylka v jakostním parametru tlaku par, u třetího nevyhovujícího vzorku nebyl dodržen jakostní parametr konec destilace.

Také z 88 kontrolovaných vzorků motorových naft nevyhověly 3 vzorky (3,4 %). Ve dvou případech vykázaly vzorky odchylku v bodu vzplanutí a 1 vzorek nevyhověl požadavkům technické normy v obsahu metylesterů mastných kyselin (MEMK).

Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek v pohonných hmotách bylo v červnu zjištěno u 1 vzorku motorové nafty, a to 9,7 % objemových. U motorového benzinu nebyl horní limit překročen.

Hodnocení výsledků sledování a monitorování jakosti PH za 1. pololetí:

Z celkového počtu 1143 odebraných a kontrolovaných vzorků pohonných hmot nevyhovělo jakostním požadavkům 49 vzorků, což je 4,3 %. S využitím mobilní laboratoře bylo odebráno 52 vzorků, z nichž 6 vzorků nevyhovělo. Na základě těchto výsledků byl na místě uložen zákaz prodeje do doby zjednání nápravy u 2 benzínů a 4 motorových naft. V porovnání se stejným obdobím roku 2010 je nižší počet nevyhovujících vzorků a snížil se i počet závažných porušení.

U motorové nafty klesl počet nevyhovujících vzorků z 9,9 % na 5,7 %, u motorových benzinů z 5,5 % na 1,7 %. Ke snížení počtu nejakostních vzorků došlo i u směsného paliva SMN 30 a zkapalněného ropného plynu LPG.

Vyšší procento nevyhovujících vzorků FAME (methylesterů mastných kyselin) a paliva E85 v roce 2011 je způsobeno nižším počtem odběrů vzorků, a to z důvodů nižšího výskytu v tržní síti. Rovněž vyhláška stanoví nižší počet odběrů těchto paliv.

Jako doplnění při sledování a monitorování kvality pohonných hmot byly na čerpacích stanicích v 1. pololetí 2011 nově prováděny operativní kontroly s využitím mobilní laboratoře a terénních pracovníků společnosti SGS. Cílem nasazení mobilní laboratoře při kontrole je urychlit šetření podání spotřebitelů a operativně zasáhnout při podezření na závažné porušení příslušných kvalitativních norem. Výsledkem je téměř okamžitý zákaz prodeje pohonných hmot do doby zjednání nápravy oproti standardním odběrům.

Z celkového počtu 1143 vzorků bylo 52 odebráno s využitím mobilní laboratoře. V 6 případech prokázaného prodeje nejakostního motorového paliva byl uložen zákaz prodeje pohonné hmoty do doby zjednání nápravy.

-ric- ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >