aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jaká je reálná cena pohonných hmot?

21. června 2011

Všichni dobře víme, že cena, kterou vidíme u čerpacích stanic, není ta, za kterou se reálně palivo vyrobí, nicméně nejednoho z nás jistě překvapí fakt, že více než polovina z ceny jediného litru pohonných hmot se odvádí státu na dani.

V konečné ceně benzínu se tak promítá nejen spotřební daň, ale také DPH. Spotřební daň je daná a činí u benzínu 12.84 Kč za litr, DPH je pak dalších 20 procent.

Pokud tedy stojí jeden litr benzínu 32.40 Kč/l, pak spotřební daň z této částky je 12.84 Kč a DPH 5.40 Kč. Celkově se tedy státu odvede 18.24 Kč na jediném litru a tato suma tvoří 56.3 procenta z celkové ceny jednoho litru benzínu.

Pokud by tedy benzín ani nafta nebyly zatíženy různými daněmi, pak by cena jednoho litru u pumpy byla někde okolo 14 korun.

Ceny pohonných hmot se v celé Evropě liší a je to mnohdy způsobeno právě výší spotřební daně. Také proto se stává, že ceny benzínu i nafty jsou mnohdy v Rakousku, na Slovensku nebo Polsku příznivější, než v České republice, čehož samozřejmě řada motoristů hojně využívá.

Richard Vlček ; Zákruta.cz

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >