aktuálně: 41 uzavírek, 21 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ceny pohonných hmot opět klesaly

23. května 2011

Ceny pohonných hmot kromě benzinu Special 91 v uplynulém týdnu klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 u čerpacích stanic zlevnil o 12 haléřů na průměrných 35,23 koruny za litr. Motorová nafta byla levnější o 11 haléřů na 34,48 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Ilustrační foto

Reklama V uplynulém týdnu zdražil pouze benzin Special 91, a to o devět haléřů na průměrných 33,83 koruny za litr. Plyn LPG byl levnější, jeho cena klesla o čtyři haléře na průměrných 17,33 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích čtvrtečních údajů Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil v průměru o pět haléřů na 35,06 koruny za litr. Cena nafty se snížila o 14 haléřů na 34,19 Kč/l.

Podle analytika Jana Lenera ze společnosti Broker Consulting stojí za poklesem cen zlevňování ropy z minulých týdnů. „Tento rok zažívají motoristé u čerpacích stanic velmi dynamický vývoj. Ještě na začátku roku zaplatili za průměrnou padesátilitrovou nádrž o 100 korun méně,“ uvedl Lener.

Lener předpokládá, že ceny pohonných hmot budou klesat i v dalších dnech, tedy pokud se opět dramaticky neobrátí směr vývoje cen ropy. „Začíná se projevovat letní vyšší poptávka po benzinu a nůžky mezi naftou a benzinem se postupně rozevírají. Řidiči s točivějšími benzinovými motory zaplatí téměř o korunu více za litr pohonných hmot,“ dodal Lener.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >