aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Policie informuje o velikonočním víkendu

27. dubna 2011

Letošní Velikonoce se z pohledu posledních 10 let zapíší v souvislosti s následky dopravních nehod mezi ty tragičtější. Od pátku do pondělí (22. - 25. 4. 2011) zemřelo při dopravních nehodách 14 osob. To je o 8 více usmrcených než v roce 2010, ale naopak o 1 usmrceného méně než v roce 2009 (více k následkům velikonočních nehod do roku 2000 najdete zde).

V uvedených dnech proběhlo na území celé republiky přes 150 dopravně bezpečnostních akcí různého zaměření. Tisícovky policistů dohlížely nejen na plynulost provozu, ale také na rychlost a způsob jízdy, předjíždění nebo používání zádržných systémů.

Pozornost byla věnována také problematice alkoholu a návykových látek u řidičů. Z předběžného vyhodnocení vyplývá, že jen dopravní policisté projednali v blokovém řízení 6134 přestupků, za které uložili pokuty v celkové výši 5, 1 mil. korun. Více než 1800 řidičů nerespektovalo stanovené rychlostní limity.

Problém představoval také technický stav vozidel. V této souvislosti odhalili policisté 1282 přestupků. Téměř 630 osob nepoužilo bezpečnostní pás nebo dětskou autosedačku k přepravě dítěte. Dalších 566 přestupků bylo oznámeno do správního řízení. Pod vlivem alkoholu bylo přistiženo 175 řidičů motorových vozidel a 20 osob řídilo pod vlivem jiné návykové látky.

Dalších 40 řidičů je pro řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky podezřelých ze spáchání trestného činu. Pod vlivem alkoholu bylo podle předběžných údajů zaviněno také 78 dopravních nehod. To představuje téměř 11 % z celkového počtu nehod šetřeného v uvedených dnech policií (714 nehod).

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >