aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Policie kontroluje bezpečnostní pásy

25. března 2011

V rámci činnosti organizace TISPOL se policisté tentokrát zaměřili na používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů. S kontrolami se mohli řidiči a jejich spolujezdci setkat v uplynulém týdnu ve všech evropských státech organizovaných v TISPOL.

V týdnu od 7. do 13. března se na celém území republiky do akce zapojilo 3 847 policistů a dalších 21 zástupců celních úřadů, krajských úřadů nebo obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Bylo zkontrolováno přes 46 300 vozidel a odhaleno přes 8 000 přestupků. V součtu zaplatili hříšníci na pokutách přes 4, 1 mil. korun.

V souvislosti s používáním bezpečnostních pásů projednali policisté v průběhu kontrol v blokovém řízení 1 777 přestupků a dalších 21 přestupků oznámili. V blokovém řízení uložili za tyto prohřešky proti pravidlům pokuty v celkové výši téměř 600 tis. korun. V 67 případech nebyly řádným způsobem v zádržném systému připoutány děti. Za tento hazard uložili policisté pokuty za více než 30 tis. korun.

Opomíjena nebyla ani další protiprávní jednání. Nejvíce přestupků zaznamenaly hlídky v souvislosti s technickým stavem vozidel (1932), následovalo již zmíněné používání zádržných systémů a v 1 118 řidičů nerespektovalo stanovené rychlostní limity. Pod vlivem alkoholu bylo přistiženo 95 řidičů, dalších 16 jich usedlo za volant pod vlivem jiné návykové látky. Řešeno bylo také 63 přestupků chodců, v 16 případech své povinnosti porušili cyklisté.

Pozornosti policistů neuniklo ani 47 pachatelů trestných činů, 1 odcizené vozidlo a 18 hledaných nebo pohřešovaných osob.

Výsledky ukazují, že stále velký počet řidičů a jejich spolujezdců podceňuje význam používání zádržných systémů. Mnoho z nich vystavuje riziku vážných následků také své děti. Na tuto skutečnost navazuje jedna z priorit ředitelství služby dopravní policie pro rok 2011. V oblasti bezpečného poutání budou strážci zákona působit na osádky vozidel také preventivně. Řidiče a jejich spolujezdce při kontrole upozorní na rizika vyplývající z nesprávně použitého bezpečnostního pásu nebo dětského zádržného systému. Akce je dalším nástrojem, kterým chtějí dopravní policisté působit na snižování následků dopravních nehod.

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >