aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Irsko snižuje nejvyšší dovolenou hladinu alkoholu u řidičů

11. srpna 2010

V současné době čeká na schválení Horní sněmovnou Parlamentu a na podpis presidenta Irské republiky zákon, který snižuje nejvyšší dovolenou hladinu alkoholu ze současných 0,8 promile na 0,5 promile obecně a na 0,2 promile u začínajících řidičů a řidičů profesionálů, včetně řidičů taxislužby.

Zákon současně zavádí povinnou zkoušku na přítomnost alkoholu u všech řidičů, kteří měli účast na dopravní nehodě. Irsko se tudíž přiřadí k těm členským státům, které postupně snižují nejvyšší dovolenou hladinu alkoholu u řidičů, a to až na 0,2 promile u rizikových skupin řidičů a u řidičů profesionálů.

V Evropské unii, po snížení nejvyšší dovolené hladiny alkoholu u řidičů na 0,5, respektive 0,2 promile již zůstávají pouze dva členské státy s 0,8 promile, a to Velké Británie a Malta.

Snížení nejvyšší dovolené hladiny alkoholu v Irsku doprovázelo zavedení povinného testování na alkohol (Mandatory Alcohol Testing) v roce 2006 a zvýšení trestů za řízení pod vlivem alkoholu v roce 2007. Tato opatření a opatření předchozí (například na naše poměry drastické spoty proti alkoholu za volantem v televizi) přispěla ke snížení počtu usmrcených osob, kdy byl u řidiče – viníka dopravní nehody zjištěn alkohol, z 411 usmrcených osob v roce 2001 na 241 usmrcených osob v roce 2009.

Další evropské státy uvažují o snížení nejvyšší dovolené hladiny alkoholu (BAC) u řidičů. V současné době jsou v následujících členských státech Evropské unie v rámci jejich parlamentů projednávány návrhy:

- ve Finsku snížení stávajícího limitu 0,5 promile na 0,2 promile (plošně)

- v Belgii snížení stávajícího limitu 0,5 promile na 0,2 promile u začínajících a profesionálních řidičů

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >