aktuálně: 41 uzavírek, 38 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Irsko snižuje nejvyšší dovolenou hladinu alkoholu u řidičů

11. srpna 2010

V současné době čeká na schválení Horní sněmovnou Parlamentu a na podpis presidenta Irské republiky zákon, který snižuje nejvyšší dovolenou hladinu alkoholu ze současných 0,8 promile na 0,5 promile obecně a na 0,2 promile u začínajících řidičů a řidičů profesionálů, včetně řidičů taxislužby.

Zákon současně zavádí povinnou zkoušku na přítomnost alkoholu u všech řidičů, kteří měli účast na dopravní nehodě. Irsko se tudíž přiřadí k těm členským státům, které postupně snižují nejvyšší dovolenou hladinu alkoholu u řidičů, a to až na 0,2 promile u rizikových skupin řidičů a u řidičů profesionálů.

V Evropské unii, po snížení nejvyšší dovolené hladiny alkoholu u řidičů na 0,5, respektive 0,2 promile již zůstávají pouze dva členské státy s 0,8 promile, a to Velké Británie a Malta.

Snížení nejvyšší dovolené hladiny alkoholu v Irsku doprovázelo zavedení povinného testování na alkohol (Mandatory Alcohol Testing) v roce 2006 a zvýšení trestů za řízení pod vlivem alkoholu v roce 2007. Tato opatření a opatření předchozí (například na naše poměry drastické spoty proti alkoholu za volantem v televizi) přispěla ke snížení počtu usmrcených osob, kdy byl u řidiče – viníka dopravní nehody zjištěn alkohol, z 411 usmrcených osob v roce 2001 na 241 usmrcených osob v roce 2009.

Další evropské státy uvažují o snížení nejvyšší dovolené hladiny alkoholu (BAC) u řidičů. V současné době jsou v následujících členských státech Evropské unie v rámci jejich parlamentů projednávány návrhy:

- ve Finsku snížení stávajícího limitu 0,5 promile na 0,2 promile (plošně)

- v Belgii snížení stávajícího limitu 0,5 promile na 0,2 promile u začínajících a profesionálních řidičů

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >