aktuálně: 41 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dopravní nehodovost o prodlouženém víkendu

9. července 2010

Během prvního prázdninového víkendu (2. července 2010 - 6. července 2010) došlo na pozemních komunikacích České republiky k 869 dopravním nehodám. Při nich bylo 26 osob usmrceno, 64 těžce zraněno a 333 zraněno lehce. Mezi usmrcenými byli i 4 motorkáři a 4 cyklisté.

Obecně lze uvést, že vyšší počet dopravních nehod zapříčinilo několik faktorů. Hustější silniční provoz, se kterým souvisela větší nervozita řidičů, klimatické podmínky (velká vedra), podcenění situace v silničním provozu a nezvládnutí řízení motorových či nemotorových vozidel.

Policisté jen během prodlouženého víkendu na celém území České republiky uskutečnili 152 dopravně bezpečnostních akcí, při kterých zaevidovali celkem 7 553 dopravních přestupků. V souvislosti s řízením vozidla bylo zjištěno 333 případů požití alkoholu a 15 případů požití jiné návykové látky. Řidiči motorových vozidel spáchali celkem 6 346 přestupků (uloženy blokové pokuty ve výši téměř 5.7 mil. Kč). Dalších 673 přestupků řidičů bylo oznámeno do správního řízení. Policisté mj. zjistili 2 683 případů překročení rychlosti, 1 380 případů špatného technického stavu vozidel, 670 případů nepoužití bezpečnostních pásů a 702 případů nesprávného způsobu jízdy. Bez povšimnutí nezůstaly ani přestupky cyklistů a chodců. O prodlouženém víkendu dopravní policisté odsloužili celkem 33 041 hodin.

Policie České republiky si byla vědoma, že první prázdninový víkend je velice rizikový. Tato skutečnost každoročně souvisí s masívním odjezdem občanů na dovolené. Proto policie 23. června 2010 uspořádala společně s Ministerstvem dopravy tiskovou konferenci. Na ní prostřednictvím sdělovacích prostředků vyzvala účastníky silničního provozu, aby v těchto dnech věnovali maximální pozornost dodržování stanovených pravidel a nezapomínali na ohleduplnost a toleranci.

Přesto si první prázdninový víkend vyžádal 26 obětí dopravních nehod. Počet usmrcených však nelze srovnávat s prvním prázdninovým víkendem loňského roku, kdy došlo k 12 úmrtím, neboť vloni nebyly součástí víkendu státní svátky (5. a 6. července).

-ric- ; PČR

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >