aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dobrý motorkář? ... ŽIVÝ MOTORKÁŘ!!!

12. května 2010

V průběhu měsíce dubna již došlo na řadě míst v České republice k tzv. „otevírání silnic“, které každoročně zahajuje motorkářskou sezónu. K základnímu (nepsanému) pravidlu, které musí dodržovat všichni účastníci bezpečného silničního provozu patří ohleduplnost.

Zejména řidiči automobilů nejsou po zimní sezóně na přítomnost motocyklistů v silničním provozu zvyklí a tak může snadno dojít k výskytu konfliktních situací. Je nutno si uvědomit, že konfliktní situace s účastí motocyklistů končí mnohdy tragicky - motocyklisté patři k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu!

Velmi často diskutovaným tématem je otázka: „Kdo za to může?“. Motorkáři dávají vinu ostatním účastníkům silničního provozu a naopak. Čísla (nejen) za minulý rok však hovoří jasně: „75 % usmrcených při nehodách s účastí motocyklistů bylo usmrceno při dopravních nehodách zaviněných právě řidiči motocyklů!“. V grafickém znázornění níže je uveden vývoj usmrcených motocyklistů v rozmezí let 1993-2009, z něhož je zřejmé, že v loňském roce se po 5 letech dostaly absolutní hodnoty opět pod dlouhodobé průměrné hodnoty počtu usmrcených motocyklistů. Konečné číslo bylo dokonce nejnižší od roku 1998, přesto tyto tragické osudy ovlivnily (zarmoutily) daleko větší skupinu lidí - rodina, přátelé, známí atd. Relativní vývoj vůči celkovému počtu usmrcených osob je rovněž patrný z grafu.

Obsahem www stránky http://ibesip.cz/Motocykliste/Letaky-panely jsou materiály (zejména ve formě letáků), které byly zpracovány oddělením BESIP k problematice motocyklistů. Seznámení se s jejich obsahem zabere jen pár minut - ty však mohou zachránit nejeden lidský život - a o to jde především! Věříme, že v České republice bude přibývat dobrých motorkářů, což v konečném důsledku povede ke snížení tragických následků dopravních nehod s účastí motocyklistů. Děkujeme všem (nejen motocyklistům) ohleduplným účastníkům silničního provozu v České republice.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >