aktuálně: 41 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

33 dní bez obětí dopravních nehod v první třetině roku 2010!

17. května 2010

Pozemní komunikace v České republice jsou nejbezpečnější od rozdělení federace. Za období leden - duben 2010 bylo na silnicích usmrceno 164 osob, což je o 73 osob méně oproti stejnému období v roce 2009 (pozn. v roce 2009 zemřelo na pozemních komunikacích nejméně osob v historii České republiky).

Ve 3 ze 4 uplynulých měsíců byl počet usmrcených osob nižší než v roce 2009, po negativním březnu (+3) potvrdil duben letošní pozitivní trend. V dubnu zahynulo na silnicích o 15 osob méně než před rokem, v průměru (leden-duben 2010) je pak v jednom měsíci usmrceno o 18 osob méně. Tento trend zatím plní hlavní cíl Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (dále jen „NSBSP“), tj. že celkový počet usmrcených osob v roce 2010 nesmí překročit 657 (v průměru tedy o 15 osob měsíčně méně než v loňském roce)!

V loňském roce bylo za období leden - duben evidováno 21 dní bez obětí dopravních nehod. V letošním roce je takových dní 33, tj. o 57% více! Kumulativní graf názorně reflektuje vývoj v letech 2009 (modrá křivka) a 2010 (červená křivka), který je doplněn o zelenou křivku hlavního cíle NSBSP. Podle vývojové křivky NSBSP, která reflektuje vývoj v roce 2009, mělo být za první 4 měsíce tohoto roku usmrceno na silnicích 187 osob. Vývoj je zatím pozitivnější než plánovaný předpoklad (o 23 usmrcených osob).

Přestože je dosavadní vývoj pozitivní, 164 osob zaplatilo tím nejcennějším – lidským životem. Počet osob, které tyto tragické události zasáhly a ovlivnily je však daleko (mnohonásobně) vyšší - rodina, přátelé, známí a mnoho dalších. Přestože oddělení BESIP Ministerstva dopravy dělá vše pro to, aby byl počet osob zemřelých co nejnižší (nejlépe nulový) jsme přesvědčeni, že nejvyšší poděkování patří všem ohleduplným řidičům. Tato skupina osob snižuje podíl konfliktních situací na pozemních komunikacích, které mohou končit fatálními následky - smrtí účastníka dopravní nehody. Detailní informace k práci oddělení BESIP jsou obsahem www.iBESIP.cz.

-ric- ; Besip

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >