aktuálně: 41 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Co je to vlastně tempomat a k čemu slouží?

10. května 2010

Tempomat je zařízení sloužící k udržování nastavené rychlosti vozidla. Zpravidla se na ovladači tempomatu (páčce, ovládacím panelu) nastaví požadovaná rychlost.

Vozidlo poté tuto rychlost udržuje. Poprvé se objevil ve voze Chrysler Imperial v roce 1958. Vynalezl ho Ralph Rowe Teetor, muž, který byl od svých pěti let slepý. Vadilo mu, že jeho právník, který ho vozil autem, při mluvení zpomaloval a když přestal mluvit, začal zrychlovat.

Tempomat se skládá z těchto částí:

řídící jednotka - jsou k ní připojeny veškerá čidla, regulátor i ovladač. „Mozek“ celého tempomatu

Regulátor

- mechanický - podtlakový (ovládaného podtlakem z motoru a elektronikou), nebo elektronický (obsahuje servomotor) regulátor pomocí táhla ovládá šktrtící klapku motoru - tím přidává/ubírá „plyn“

- elektronický - je součástí řídící jednotky. Ovládá motor pomocí vestavěného krokového motoru škrtící klapky, kdy není škrtící klapka ovládána táhlem z plynového pedálu

- snímač polohy brzdového pedálu - při jeho sešlápnutí trvale odpojí tempomat z činnosti - je potřeba ho znovu spustit

- snímač polohy pedálu spojky - při jeho sešlápnutí odpojí tempomat z činnosti aby nebyl motor „vytočen“ do vysokých otáček naprázdno

- snímač rychlosti vozidla - tato rychlost je porovnávána s nastavenou a poté regulována

-ric- ; Internet

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >