aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Vyznáte se v označeních na pneumatikách?

4. května 2010

V dnešní době není jednoduché si vybrat pneumatiky a někteří řidiči se vůbec nevyznají v číslech a znacích, které jsou na pneumatice vyznačeny. Důležitý je například nápis DOT, který udává datum výroby.

Z bočnice pneumatiky se ale dozvíte mnohem více informací. Dozvíte se rozměr pláště, nosnost nebo složení materiálů. Dále se dozvíte, jak má být pneumatiky na sazena na ráfek a jakou nejvyšší povolenou rychlostí na ni můžete jezdit.

Tak například rozměr 235/40/R18 :

235 - šířka pneu se udává v milimetrech

40 - výška profilu pláště

R - konstrukce pneumatiky

18 - průměr ráfku v palcích

W - označení maximální rychlosti (V = do 240 km/h , W = do 270 km/h , ZR = přes 240 km/h), Continental například uvedl první pneumatiku na světě ContiSportContact Vmax, která byla schválena pro provoz na silnicích pro rychlosti až do 360 km/h, značení té nejmenší je 235/35 ZR19 XL.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >