aktuálně: 41 uzavírek, 8 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jaké vybrat letní pneumatiky?

15. dubna 2010

S příchodem jara a blížícího se léta se většina motoristů a především pneuservisů a prodejců pneumatik přetransformuje a všichni začnou myslet na letní pneu na své auto. Stejně jako u zimních pneumatik. Podléhá i výběr letních pneu nějakým zásadám.

V první řadě je potřeba si ujasnit, co vlastně potřebujete. Vyšší nároky na kupovanou letní pneumatiku budou mít jistě profesionální a pravidelní řidiči oproti příležitostným. Cena letních pneu pak bude i výrazně vyšší a její kvalita uspoří v důsledku více peněz a do jízdy přinese více pohodlí a spolehlivosti.

Méně častý řidič do pneumatiky bude raději investovat méně, protože její funkční vlastnosti po letech stejně ztrácejí a mnohdy funkční období skončí dříve než uplyne povinný vzorek na gumě.

Pokud budete kupovat zimní pneumatiku, zaplatíte za průměrně kvalitní výrobek okolo 1.400 kč, kdežto u letních pneu si můžete jako řidič dovolit koupit i pneumatiky za cenu okolo 800 kč. Téměř vždy samozřejmě cena koresponduje s kvalitou a nemusí jít pouze o jízdní vlastnosti. Levnější pneumatiky ztrácejí obvykle svou přilnavost, popřípadě rychlostní limity a výdrž vzorku, ale nepříjemnou vlastností může být i zvýšená hlučnost při vyšších rychlostech.

Při výběru pneumatiky (nejen na léto) je důležitý především rozměr vašich kol (ráfků, alu či hliníkových disků) a z toho vyplývající kombinace elektronů + pneu (viz. odkaz níže). Prodej letních pneumatik pro osobní vozy, letní pneu pro nákladní a van vozy a také offroad či motocykly (moto pneu) můžete realizovat nejen v kamenných obchodech, ale také v e-shopech na internetu a to levněji!

Na závěr tak můžeme jen dodat, že každý si nakonec vybere pneumatiky dle svých potřeb a také finančních možností.

-ric- ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >