aktuálně: 41 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na dálnici už můžete od 1. dubna bez zimních pneumatik

1. dubna 2010

Zimní pneumatiky jsou novelou silničního zákona č. 202/2008 Sb. vyhlášky 30/2001 Sb. povinnou výbavou automobilů. Zákon zavedl novou příkazovou značku „Zimní výbava“ již před dvěma lety.

Co to vlastně je značka Zimnívýbava? tato značka přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N v období od 1. listopadu do 31. března pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm na všech kolech a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm na všech hnacích kolech; pod značkou může být umístěna dodatková tabulka E 12 s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.

Když značku uvidíte, máte povinnost mít:

- na všech kolech (u vozidel nad 3,5t pouze na poháněných kolech) zimní pneumatiky, a to jak pro osobní, tak pro nákladní vozidla - netýká se to však např. motocyklů a přívěsů.

- značka platí na období od 1. 11. do 31. 3., nicméně dodatkovou tabulkou to může být upraveno, a to jak nahoru, tak dolů.

- zimní pneumatikou se rozumí pneumatika označená M+S (§21 odst. 2 vyhl. 341/2002 Sb.).

- auta do 3,5 t musí mít zimní pneumatiky nejméně se vzorkem 4 mm.

- auta nad 3,5t musí mít na hnané nápravě zimní pneumatiky nejméně se vzorkem 6 mm

S ohledem na to, že se jedná o příkazovou značku, je její porušení sankcionováno přičtením jednoho bodu a dále pokutou 1 500 až 2 500 Kč (na místě do 2 000 Kč).

Závěrem u této značky platí, že jí neruší nejbližší křižovatka, ale až značka „Zimní výbava - konec“.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >