aktuálně: 37 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Tolerance na alkohol v krvi je nulová, ale...

1. března 2010

Podle zákona nesmí řidič před jízdou požít žádný alkoholický nápoj, aby při případné silniční kontrole nic nenadýchal. Nicméně podle statistky a chyby měřících přístrojů je alkohol v množství 0.24 promile neprokazatelný.

Dle teorie by takový řidič neměl být popotahován po úřadech ani jinak postihován. Odborníci ale tvrdí, že by taková hranice tolerance alkoholu v krvi měla mít oporu v zákoně.

Zákonodárci a Ministerstvo dopravy se ale bojí, že by to zvedlo počet opilých řidičů za volantem. I mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka řekl, že v zákoně prostě zůstane nulová tolerance.

Podle policie by se stopovými prvky alkoholu v krvi nemusely úřady zabývat a nebyly by tudíž přetíženy. Od začátku roku 2010 bylo chyceno 832 řidičů pod vlivem alkoholu. Z toho celá třetina ale nadýchala méně než 0.24 promile.

Jaká tedy bude situace dále a zda se podaří alespoň nějakým interním předpisem toleranci 0.2 promile alkoholu nepostihovat, vás budeme informovat.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >