aktuálně: 37 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Tachometry se stáčí i o statisíce

26. února 2010

V České republice má podle Sdružení na ochranu vlastníků automobilů SOVA stočený tachometr minimálně každý druhý vůz. Úpravou kilometru totiž prodejce získá na ceně vozu i 30 tisíc korun navíc.

V Německu je například manipulace s kilometry u vozidel trestná. V Česku tomu tak není. Chybí zákony a nelze nikdy přesně prokázat, kdo vlastně tachometr přetočil, proto se tento skutek v Česku nijak nepostihuje.

Tachometr si nechají často stáčet i zaměstnanci firem, kteří používají služební auto k soukromým účelům. Mnoho rodin se vydává na dovolenou ve služebním automobilu. Jelikož platí řádově 2 až 4,- Kč za kilometr, může je tak cesta na dovolenou bez pohonných hmot a poplatků stát i 10 000,- Kč. Pak stačí za 500,- Kč upravit tachometr zpátky a je to, peníze jsou ušetřeny.

Dobrou možností je auto koupit u autorizovaného prodejce, nebo si ho předem prověřit na www.autotracer.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz. Tam najdete mimo jiné i počet ujetých kilometrů podle servisních kontrol (to ale jen v případě, že byly prováděny záznamy o servisních prohlídkách).

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >