aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nová tvář modelů Fabia a Roomster

24. února 2010

Představujeme první fotografii nejmenší produktové řady, která prošla kompletním faceliftem. Mění se jak vzhled, tak především použité technologie a motorizace. Díky zcela nově navržené přídi zdůrazňující šířku vozu, působí Fabia i Roomster na silnici při stejné výšce sebevědomě a dynamicky. Facelift zahrnuje i modelové varianty Scout, které se rovněž představí počátkem března na mezinárodním autosalonu v Ženevě.

Omlazený vzhled vozů Fabia a Roomster podtrhuje nová mřížka chladiče a trojrozměrně tvarované světlomety, které se podstatně rozšířily a zdůrazňují horizontální linii vozu. Zachovány zůstaly přednosti, jako jsou tvar prosklených ploch kolem kabiny vozu, připomínající hledí přílby, který je důležitým identifikačním prvkem modelů Roomster a Fabia. Modernizaci obou modelových řad doplňují dále např. nová hliníková kola, společně s novými ozdobnými kryty kol a novými odstíny laku.

S modelovou řadou Fabia se společnosti Škoda Auto v uplynulých letech podařilo vytvořit základ portfolia kompaktních vozů, které zahrnuje již pět různých modelů. Stejně jako Fabia dostanou i modely Fabia Combi a Roomster s novou tváří řadu technických zlepšení. Svou premiéru si na ženevském autosalonu odbudou moderní, většinou přeplňované motory. Právě motorová paleta modelových řad Fabia a Roomster, je jádrem všech změn.

V České republice bude celkově k dispozici pět zážehových a tři vznětové motorizace. Výkonové spektrum u benzínových agregátů sahá od 44 kW do 77 kW u modelu Fabia, resp. od 51 kW do 77 kW u modelu Roomster. Všechny pohonné jednotky, dodávané do zemí Evropské Unie, splňují normu EU 5, nabízí nízkou spotřebu a tím i mimořádně nízké emise CO2.

„Dlouhodobě nejprodávanější motorizace v ČR o zdvihovém objemu 1,2 litru, dosáhla díky modernizaci motorové palety modelových řad Fabia a Roomster výrazného technického pokroku. Nový motor 1,2 TSI zaujme točivým momentem a silným zátahem v širokém spektru otáček při současně hospodárné ekonomice provozu,“ říká Jan Hurt, vedoucí prodeje značky Škoda pro střední Evropu.

Přeplňovaný benzinový čtyřválec 1,2 TSI bude k dispozici ve dvou výkonových verzích - 63 kW a 77 kW pro obě modelové řady. Cílem vývoje bylo zlepšení nejen samotného výkonu pohonných agregátů, ale i šetrnost vůči životnímu prostředí. Ve spojení s optimalizovanou dvojspojkovou převodovkou DSG, která pracuje se sedmi převodovými stupni, nabízí nový zážehový motor 1,2 TSI o výkonu 77 kW spotřebu 5,3 litru na 100 km. Obě výkonové varianty budou k dispozici také s pětistupňovou manuální převodovkou.

Dieselové motory zahrnují výkonnostní spektrum od 55 kW do 77 kW při zdvihovém objemu 1,2 a 1,6 litru. Všechny vznětové motory jsou vybaveny filtrem pevných částic. Mezi nejdůležitější změny patří přechod na vysokotlaké vstřikování pomocí systému Common Rail, který dosahuje vstřikovacích tlaků až 160 MPa a rychlá reakce piezo-vstřikovačů, umožňující provést až pět vstřiků v jednom taktu. Vozy tak nabídnou citelně klidnější chod motoru a snížení emisí škodlivin; všechny dieselové motorizace se mohou pochlubit emisemi pod 110g CO2/km. Zplodiny se u všech verzí modelů Fabia a Roomster s dieselovým motorem čistí v oxidačním katalyzátoru a prostřednictvím recirkulace výfukových plynů.

Paleta motorizací modelové řady Fabia a Roomster pro ČR:

- 1,2 HTP/44 kW (60 k) (ne pro Roomster)

- 1,2 12V HTP/51 kW (70 k)

- 1,4 16V/63 kW (86 k)

- 1,2 TSI/63 kW (86 k)

- 1,2 TSI/77 kW (105 k)

- 1,2 TDI CR DPF/55 kW (75 k)

- 1,6 TDI CR DPF/66 kW (90 k)

- 1,6 TDI CR DPF/77 kW (105 k)

-ric- ; Škoda

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >