aktuálně: 37 uzavírek, 8 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na přejezdech chybují především řidiči!

15. února 2010

Z iniciativy státní organizace Správa Železniční dopravní cesty vznikl nový výukový film přibližující bezpečnost provozu na železničních přejezdech. Tento film nese název „Na přejezdech chybují řidiči“.

Do projektu, jehož výsledkem je uvedený film, se kromě SŽDC zapojili také zástupci Ministerstva dopravy - BESIP, Policejního prezídia a dalších dopravních institucí. Jedná se o film určený prioritně pro výuku budoucích řidičů v autoškolách, avšak oslovit může i širokou veřejnost.

Problematika bezpečnosti železničních přejezdů je stále opomíjena ze stran řidičů silničních vozidel. V převážné většině jsou to právě řidiči silničních vozidel, kteří svým nezodpovědným chováním ohrožují zejména sami sebe. Je až nepochopitelné, jak často řidiči vědomě ignorují veškerá signalizační zařízení, upozorňující na blížící se vlak a vrhají se do boje s obrovskou silou. Výsledkem jsou ztracené životy, vážná zranění osob a nemalé škody na majetku.

Tento výukový film, který komplexně shrnuje problematiku bezpečnosti provozu na železničních přejezdech, je primárně určen pro autoškoly, kde doplní současné multimediální prostředky k výuce dopravních předpisů. Během filmu je divák seznámen se všemi formami zabezpečení železničních přejezdů v České republice, počínaje zabezpečením výstražnými kříži, přes nejstarší mechanická, po moderní elektronické zabezpečovací zařízení. Současně jsou připomenuty správné postupy chování na železničním přejezdu v souladu se silničním zákonem a nechybí ani návody, jak řešit mimořádné situace, například v momentě, kdy se automobil dostane mezi stažené závory.

Tím, že je tento film úzce zaměřen na konkrétní problematiku, mohl v něm být kladen důraz na detaily. Základem filmu přesto zůstává představení správného chování řidičů, ke kterému by budoucí řidiče, a nejen je, měl film motivovat.

-ric- ; Besip

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >