aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

V roce 2009 zemřelo při "alkoholových" nehodách 123 osob

13. ledna 2010

V letošním roce jsme se již od samotného počátku dočkali jedné velmi významné změny, týkající všech motoristů, kteří budou zastaveni na běžnou silniční kontrolu. Každý řidič totiž bude okamžitě podroben dechové zkoušce na alkohol.

Důvod je jasný: Při nehodách s alkoholem bylo usmrceno v roce 2009 123 osob a to je 43 osob více než v roce 2008 a o 87 více než v roce 2007.

Usmrcení při nehodách s alkoholem tvořili 14,8 % z celkového počtu usmrcených. Každý sedmý tragický případ byl usmrcen v roce 2009 opilým řidičem (v roce 2007 každý 31., v roce 2008 každý 12.)

V absolutních číslech byl počet usmrcených opilými řidiči v roce 2009 za období let 2000 až 2009 druhý nejhorší (nejhorší byl rok 2002 s 136 usmrcenými, i když v poměrovém ukazateli byl tento rok lepší než rok 2009. Každý 10. usmrcený byl usmrcen opilým řidičem v roce 2002 na rozdíl od každého 7. v roce 2009).

Především proto zavedla Policie ČR tuto novinku a slibuje si od ní mnohem příznivější čísla na konci roku ve statistikách usmrcených osob pod vlivem alkoholu.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >