aktuálně: 37 uzavírek, 20 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

V roce 2009 zemřelo na cestách 826 lidí

4. ledna 2010

I když podle poslední statistiky Policie ČR zemřelo na cestách v roce 2009 nejméně lidí za posledních dvacet let, stále máme podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila oproti západní Evropě co zlepšovat.

V roce 2008 zemřelo na cestách 992 lidí, vloni to pak bylo zamřených 826 lidských životů. Nejvíce mrtvých je evidováno z roku 1994, kdy to bylo neuvěřitelných 1473 lidských životů.

Nejhorším měsícem roku 2009 byl říjen, na silnicích zemřelo 98 lidí. Naopak nejmenší počet byl zaznamenán v březnu, kdy to bylo „pouze“ 46 obětí.

Podle odborníků má na poklesu nehod a jejich tragických následků vliv hned několik faktorů. Tak například určitě zabrala loňská kampaň v televizi, kdy mnoho motoristů mohlo vidět, kam vedou určité nebezpečné situace v silničním provozu.

Dále to byl fakt, že díky ekonomické krizi částečně poklesla hustota dopravy a v neposlední řadě to byli policisté, kteří byli hodně vidět, především pak při celostátních akcích, které jistě splnily svůj účel.

Letos tomu nebude jinak a již od začátku roku přišla policie s novinkou – test na alkohol v krvi podstoupí každý řidič, kterého zastaví policejní hlídka.

Ti se ale při kontrolách zaměří také na technický stav vozidel, kvalitu pneumatik a na případnou jízdu pod vlivem drog. Policisté věří, že se jim díky tomu podaří číslo opět snížit.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >