aktuálně: 37 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak bezpečně jezdit na sněhu a ledu

23. prosince 2009

V následujících dnech nás čeká na vozovkách střídavě námraza, sníh, sněhová břečka a mokrá vozovka. Není proto na škodu si připomenout několik drobných zásad a rad, které se v takovýchto podmínkách jistě vyplatí.

1. Jestliže se vám při rozjezdu protáčejí kola, zkuste se rozjet na druhý nebo třetí rychlostní stupeň.

2. Když potřebujete předjet pomalé nebo stojící auto a mezi pruhy je namrzlý pás, přejíždějte jej bez plynu a netrhejte příliš volantem.

3. Při jízdě do zasněženého kopce se snažte jet na co nejvyšší rychlostí stupeň, jaký motor ještě utáhne. Na kola jde tak méně točivého momentu a tolik neprokluzují. Nesmíte ale v kopci zastavit nebo vám dokonce nesmí zhasnout motor. Pak už bez sněhových řetězů nevyjedete.

4. Naopak pokud jedete z kopce, mějte zařazený neustále rychlostní stupeň a brzděte se částečně motorem. Nehrozí tak nebezpečí smyku v případě nutnosti prudkého brzdění.

5. Poslední doporučení pak zní, aby si každý řidič jel na volnou plochu vyzkoušet, co jeho vůz na sněhu a ledu dokáže a jak se chová. Nebudete pak tolik překvapení, když taková situace nastane v běžném provozu.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >