aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

V teple zimní pneumatiky nefungují optimálně...

7. prosince 2009

Přestože je povinnost mít na dálnice D1 i jiných úsecích zimní pneumatiky, ty zcela určitě nyní neplní svou funkci tak, jak mají. Teploty jsou totiž stále vysoko nad nulou, a tak je povinnost mít zimní obutí v současné situaci zbytečná.

Ministerstvo dopravy ale tvrdí, že minimálně v nočních hodinách mají zimní pneumatiky na dálnici svůj význam. Proto se nechystají značku zakrývat ani odstranit.

Podle úředních čísel má totiž od listopadu do konce března panovat v České republice zima a podle toho se také řídí platnost značky ´Zimní výbava´. Přestože je v současnosti v podstatě jarní počasí, značky mezi 66. a 162. kilometrem nařizují mít na dálnici zimní výbavu. A podle mluvčího Ministerstva dopravy tam i zůstanou.

Odborníci ale tvrdí, že za tak teplého počasí mohou být zimní pneumatiky mnohem nebezpečnější, než letní. Přesto si musí řidiči na tuto situaci zvyknout.

Navíc v příštích letech může být ještě hůře, jelikož ministr dopravy Gustáv Slamečka chce prosadit celoplošné používání zimního obutí v určitém období a to pro všechny vozy, které vyjedou na silnice.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >