aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jezdit bez řidičáku už bude jen přestupek

3. prosince 2009

Od 1. ledna 2010 začne platit novela zákona, podle které již nebude jízda bez řidičského oprávnění trestným činem, ale pouhým přestupkem. Nezodpovědným motoristům tak nebude hrozit vězení, ale pouze pokuta.

Toto určitě není dobrá zpráva pro ty, kteří na silnicích dodržují všechna pravidla silničního provozu. Až doposud hrozilo provinilci až rok vězení a pokuta 50 tisíc korun. Nyní se bude takový přestupek pouze projednávat na úřadě.

Mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka prohlásil., že s touto změnou nesouhlasili, nicméně podle zákonodárců byly soudy zavaleny takovými problémy a stejně to vždy dopadlo jen tak, že hříšník dostal veřejně prospěšné práce.

Odborníci ale tvrdí, že i tak je to špatná zpráva. Za poslední tři roky přišlo o řidičák kvůli nasbíraným dvanácti bodům hned 23 tisíc motoristů. Pro ty je to nyní v podstatě dobrá zpráva, protože mohou usednout za volant s vědomím, že jde o pouhý přestupek...

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >