aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Porsche bude 10. značkou v rámci VW

26. listopadu 2009

Automobilky Volkswagen a Porsche se podle agentury DPA dohodly na detailech smlouvy, která by měla obě firmy spojit. Podle dohody, kterou schválily dozorčí rady VW a Porsche, se výrobce sportovních automobilů ze Stuttgartu stane desátou značkou koncernu VW, který si nadále ponechá název Volkswagen.

Sešlo tak z návrhu pojmenovat nový společný podnik Auto Union, o němž se šéf VW Martin Winterkorn zmínil v jednom interview. Porsche zůstane nezávislou značkou, podobně jako Audi. Podle dohody odkoupí Volkswagen 42 % akcií Porsche AG od rodinného podniku Porsche Automobil Holding SE.

Nákup se uskuteční hotovostním navýšením kapitálu, který má přinést výnos 3,3 miliardy eur. Oba partneři stanovili hodnotu celé Porsche AG včetně očekávaných synergií na 12,4 miliardy eur. V čele holdingu nahradí Wendelina Wiedekinga Martin Winterkorn. Integrace obou koncernů by měla být dokončena do roku 2011.

Pro Porsche je spojení s Volkswagenem finanční záchranou po jeho úvěrově financovaném pokusu převzít Volkswagen. V červenci byl propuštěn dlouholetý šéf Porsche Wendelin Wiedeking, který zatáhl Porsche do dluhů, jež přesahují 10 miliard eur.

Souběžně s jednámími mezi Porsche a Volkswagenem probíhá také jednání s Katarem, který hodlá odkoupit část akcií Porsche v hodnotě pět miliard eur. Tento krok by snížil zhruba na polovinu současné zadlužení stuttgartské automobilky a znamenal by v konečném důsledku cca 17% podíl státu Katar ve Volkswagenu.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >