aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Celoroční páteční zákaz jízd kamionů bude nahrazen zvýšenými sazbami mýtného

18. listopadu 2009

Vláda se na dnešním zasedání bude zabývat návrhem Ministerstva dopravy, aby z jednání Poslanecké sněmovny stáhla vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, tisk 663. Návrh řešil problematiku celoročního pátečního zákazu jízd kamionů a související výjimky.

Právě přílišné množství a očekávaná obrovská administrativní zátěž související s jejich vystavováním a kontrolou je jedním z argumentů pro stažení zákona, kromě neexistence dostatečného množství parkovacích míst, kde by bylo možné kamióny v době zákazu odstavit.

Hlavním důvodem pro stažení tisku 663 je ale skutečnost, že od doby jeho předložení předchozí vládou na podzim 2008 došlo k zásadní změně pohledu vlády na problematiku regulace pátečního provozu, která se projevila v již platné, letos v létě schválené novelizaci zákona o pozemních komunikacích (13/1997 Sb.) a umožňuje uplatňovat systém diferencovaného mýtného, který je schopen páteční provoz regulovat administrativně podstatně méně náročným ekonomickým způsobem. Pro trvání na celoročním pátečním zákazu provozu kamionů proto není důvod.

Nově budou mít kamiony v pátek od 15 do 21 hod. zvýšené sazby mýtného až o 50 % podle počtu náprav a emisní třídy. V ostatních časech dojde k plošné slevě na mýtném v průměru o 1,8 %. Časová regulace kamionové dopravy v zákoně o silničním provozu však zůstává. Podle něj nesmí nákladní vozidla jezdit celoročně v neděli od 13 do 22 hodin a dále pak během letních prázdnin v pátek od 17 do 21 a v sobotu od 7 do 13 hodin.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >